Много хора вярват, че мазнините са техен враг, особено когато става дума за отслабване. Но това всъщност е мит. Добавянето на умерени количества храни с добри мазнини е ключът към успеха на всяка диета.

Имайте предвид, че когато става въпрос за загуба на тегло, калориите са важни, затова хапвайте умерено и с мярка.

Ето как да обогатите диетата си и да я направите по-здравословна.

Орехи / ядки/ семена

Поръсете ядки и семена върху салатата, овесената каша, киселото мляко и палачинките. Или добавете шепа сурови ядки в следобедната закуска, за да се заредите с омега 3 мазнини. Не превишавайте обаче дневната доза от 30-50 грама.

Сьомга

Заменете ребрата или пържолата с печена на скара сьомга, за да намалите калориите и увеличите наситените мазнини. Два пъти седмично от това ястие ще помогне да намалите риска от сърдечни заболявания и затлъстяване.

Топ 30 на най-здравословните храни за всички временаЗа да подобрите общото състояние на организма си, е задължително да включите поне част от тях в ежедневната си диета

Авокадо

Увеличете приема на мононенаситени мазнини (и фибри!), като добавите 1/3 авокадо към вашата порция. И то не само за гуакамоле. Може да го комбинирате както със салата, така и в сандвич или разядка.

Зехтин

Не е случайно, че хората, следващи средиземноморска диета, включваща зехтин, се радват на отлични здраве. Студенопресованото масло помага да намалите риска от сърдечни заболявания и подобрява цялостно здравето. Слагайте в салата или полейте задушените зеленчуци, месо или риба.