Ако просто спестявате и не инвестирате, в дългосрочен план е голяма вероятността да загубите пари.

Това е урокът, който Даниеле Таун (автор на „Инвестирани: Как Уорън Бъфет и Чарли Мънгър ме научиха да владея ума си, емоциите и парите си“) научила по трудния начин.

Само преди 2 години Таун, тогава на 34 г., работела като адвокат, но започнала да си задава въпроса с какво друго мога да се занимавам, за да не завися от заплата си. Първата й задача била да спести колкото се може повече пари.

„Тогава смятах, че това е гениално“, споделя тя пред CNBC. “Почувствах се доста спокойно с натрупаните пари под матрака ми. По-късно тя пише в книгата си: „Знаех, че няма да растат с много, но няма и да намалеят“.

Но след като разговаря с баща си - автора и инвеститор Фил Таун, тя осъзнава, че просто да държиш едни пари вкъщи всъщност ще намали тяхната стойност с течение на времето, главно заради растящата инфлация.

Как да се защитим от инфлация?И колко можем да загубим, ако не го направим

„От днешна гледна точка смятам, че това изглежда елементарно на хората с финансов опит, но по онова време аз нямах никаква представа от тези неща. До този момент не свързвах инфлацията с личните ми спестявания", споделя още тя.

Именно тогава тя осъзнава, че всъщност губи пари, след като не прави нищо с тях.

Инфлацията води до нарастване на цените, а това намалява покупателната възможност на спестяванията ви. И докато вие си мислите, че 20 долара, с които разполагате, все още са 20 долара, то истината е, че те ще ви купят по-малко неща днес и в бъдеще.

Днес вашите спестени 1000 долара биха се равнявали на 137.45 долара преди 50 г. или през 137.45 долара.

Но при положение че инвестирате тези пари в финансови инструменти, носещи ви поне 4% доходност годишно, това би означавало 7000 долара днес, или 20 000 долара, при доходност от 6 на сто на година.

Противоотровата на инфлацията се нарича инвестиции, пише още Таун. „Трябва да правите нещо с парите си“.