Още преди десетилетия милиардерът Уорън Бъфет предупреждава студенти относно затрудненията, които произтичат от това да се използва дълг и ливъридж, като посочва като лош пример настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

През 1991 г. Бъфет получил въпрос от студент от Нотрдамския университет относно бизнес проблемите на Тръмп. Казиното на Тръмп в Атлантик сити - Taj Mahal, подаде заявление за фалит по-късно през същата година.

"Къде сбърка Доналд Тръмп? Големият проблем при Доналд Тръмп е, че той никога не е бил прав. Той на практика плащаше прекалено скъпо за имоти, но пък вземаше пари от кредитори. Той бе ужасяващ при вземането на пари назаем. Ако погледнете активите му, какво е платил за тях и колко е взел назаем, за да ги купи, в тях никога не е имало никаква истинска стойност," казва Бъфет тогава.

"Виждал съм повече хора да се провалят заради алкохола и ливъриджа – като ливъридж са средствата, взети назаем. Доналд Тръмп се провали заради ливъридж. Той просто бе заслепен от това колко пари може да вземе назаем и не бе помислил достатъчно за това колко пари може да изплати обратно."

Уорън Бъфет: Дори да удвоите парите си, няма да сте по-щастливиАко имате 100 000 долара и сте нещастен човек, но си мислите, че 1 млн. долара ще ви направят щастлив, това няма да се случи, казва милиардерът

Бъфет също така съветва студентите да използват неговия живот като модел за успеха в бизнеса и инвестициите, без да използват много задължения.

"Наистина нямате нужда от голям ливъридж в този свят. Ако сте умни, ще спечелите много пари, без да вземате средства назаем," казва той. "Никога не съм вземал назаем значително количество пари през живота си. Никога. Никога няма и да го направя. Това не ме интересува."

Съветите на Бъфет относно ливъриджа не са се променили през годините.

В писмото си до акционерите на Berkshire Hathaway през 2017 г. той повтори своето предупреждение и посъветва инвеститорите да не използват дълг, за да купуват акции.

"По мое мнение е лудост да вземаш пари назаем, за да купуваш ценни книжа," споделя също така Бъфет пред CNBC.

"Лудост е да рискуваш това, което имаш и от което имаш нужда, за нещо, което наистина не ти трябва. ... Няма да станете по-щастливи, ако увеличите личното си състояние."