Данни на Световния съвет по златото от април сочат, че Русия вече притежава повече златни резерви от не кой и да е, а от най-многолюдната държава в света – Китай.

Само в последните 12 месеца Русия е увеличила резервите си с 225 тона злато, докато Китай не е обявила покупките си в този период.

Именно това е причината към днешна дата Русия да излезе на пета позиция сред най-големите държатели на злато. В челото без промяна са САЩ, Германия, Италия и Франция.

Общо 33 държави по света имат златни резерви от над 100 тона. В челната десетка попадат още Швейцария, Япония, Холандия и Турция, която успя да изпревари 11-ата - Индия.

Следват Тайван, Португалия, Саудитска Арабия, Великобритания, Казахстан, Ливан, Испания, Австрия и Белгия.

Как да се защитим от инфлация?И колко можем да загубим, ако не го направим

Именно южната ни съседка Турция е вторият най-голям купувач на злато в последните 12 месеца - с придобити 178 тона. Активни на пазара са още от Казахстан – 43.1 тона, докато на обратния полюс е Венецуела, успяла да продаде над 25 тона злато в последните месеци.

Последните данни показват, че от началото на 2012 г. Русия е придобила близо 1000 тона злато (997.5 тона), а далеч назад е Турция с 395.6 тона. Венецуела пък е продала 203 тона от суровината, главно заради проблемите около изплащането на дълга си.

Къде сме ние?

България заема 47-а позиция сред държавите с най-големи златни резерви в света, притежавайки 40.4 тона, което представлява 6.3 на сто от всичките ни резерви.

В последните 5 г. се отчита нарастване на златните ни резерви с минималните 0.5 тона.