Индексът S&P500 е всичко, което е нужно на един инвеститор. Това е индексът, който и аз използвам. В същия индекс инвестира и 90% от средствата фондацията на съпругата ми. Купувайки S&P500, вие всъщност купувате Америка.

Това казва инвеститорът Уорън Бъфет в интервю за Yahoo Finance.

Ще ви дам пример, посочва най-великият инвеститор в света, според мнозина.

„Първите си акции купих, когато бяха на 11 г. (бел. ред. Бъфет купува 3 привилигировани акции на Cities Service) и заплатих 114.75 долара.

Това беше по времето на президента Франкин Рузвелт, малко след Пърл Харбър. Бях на 11 г. и купих 3 акции за мен и сестра ми", спомня си Бъфет.

"Ако тогава, преди 76 г., бях инвестирал тези 114.75 долара в индекса S&P500, с колко, според вас, щях да разполагам днес, ако реинвестирах и дивидентите? Може би 10 000 долара или 75 000 долара? Не, отговорът на този въпрос е около 400 000 долара.

Следователно, едно хлапе на 11 г., отделило и инвестирало 114 долара, в рамките на своя живот може да изкара 400 000 долара. Това е Америка. Ето, сами виждате какъв попътен вятър може да даде нашата икономика на всеки един инвеститор.

Пазарът доста пъти е бележил сериозни понижения. Паника е обземала хората, но трябва да знаете, че Америка е мощна икономическа машина, която работи доста добре от 1776 г. насам и ще продължи да го прави“, казва още Бъфет.

Бъфет дава на служители 1 млн. долара на година до живот, ако ...За поредна година милиардерът предлага щедро възнаграждение за тези, които познаят резултатите от финалния турнир в колежанското първенство по баскетбол на САЩ

„Не трябва да купувате и да държите акциите си за година, не трябва и да купувате акции с идеята, че след 2 или 3 години ще ги продадете, защото може да загубите пари от тези трансакции.

Просто трябва да продължите да го правите в следващите години, независимо дали купувате с нови 10, 20 или повече долара. Просто купувайте S&P500 индекса и забравете за всички останали инвестиционни предложения", допълва Бъфет, който е известен с метода си buy and hold.