Уорън Бъфет предоставя на акционерите на Berkshire Hathaway невероятна сделка за своите услуги.

В свят, в който компаниите от Уолстрийт изплащат на мениджърите си огромни парични възнаграждения, въпреки че много от тях не се представят добре на пазара, годишната заплата на Оракула от Омаха е едва 100 000 долара.

"Поради желанието на г-н Бъфет и на г-н Мънгър заплатите им да останат без промяна, не сме предлагали увеличение в тяхното заплащане," се казва в уведомление на Berkshire Hathaway до щатската Комисия по ценни книжа и борси от петък.

От компанията обявиха, че заплатата на Бъфет не се е променяла от повече от 25 години. В същото време, Бъфет управлява инвестиционния портфейл на Berkshire на стойност 170 млрд. долара и осигурява на акционерите 20.9% годишна доходност в периода 1965 - 2017 г., в сравнение с 9.9% за индекса S&P 500.

Пестеливостта на Бъфет в полза на Berkshire не се ограничава само до заплатата. В уведомлението също така се споменава, че Бъфет е предоставил на компанията 50 000 долара за направените от него лични разходи, като пощенски разноски и телефонни разговори.

"Г-н Бъфет периодично използва служители на Berkshire и/или кара Berkshire да плати за дребни неща, като пощенски разходи или телефонни разговори, които са лични.

Г-н Бъфет възстановява разходите на Berkshire с годишно плащане, което е равно по-стойност или по-голямо от разходите, които компанията е натрупала от негово име. През 2017 г. г-н Бъфет е платил на компанията 50 000 долара за възстановяване на тези разходи."

Състоянието на Бъфет се оценява на над 87.6 млрд. долара, като то се дължи основно на 38-процентния му дял в Berkshire Hathaway. Той е третият най-богат човек в света, според Forbes.

Инвеститорът обаче със игурност полага сериозни усилия, за да плаща по-малко на себе си в полза на компанията.