Изпълнителният директор на Virgin Group Ричард Брансън иска да превърне скоростното придвижване, наподобяващо скок в пространството, в нещо съвсем реално и достъпно.

Британският милиардер планира да изпълни целите си чрез своята компания Virgin Hyperloop One – една от малкото фирми в света, която се опитва да поведе революцията в транспортирането на хора и стоки.

Нещо повече – според Брнсън, неговата компания ще стане напълно работеща в изключително кратки срокове – до 2-3 години.

„Причината да стана президент на тази компания, е, че намирам тази идея за изключително вълнуваща”, казва Брансън пред CNBC.

„Мисля, че можем да изградим Virgin Hyperloops в редица различни държави, да свържем страните, което ще направи света много по-малък”, казва предприемачът.

Когато става дума за подобни футуристични проекти, едва ли бъде изненада, че за първи път визията за нещо подобно бе представена от основателя на Tesla Илон Мъск през 2013 г.

Тази нова форма на транспорт обещава да бъде по-бърза от въздухоплаването, но на много по-ниска цена. Концепцията представлява тунели, разположени под земята, чрез които се придвижват капсули, задвижвани от магнити, развиващи скорост от извънземните 1200 километра в час.

Поради високата скорост, която се преследва, този вид транспорт носи етикета hyperloop.

Разработчиците на технологията се надяват да разположат подобни съоръжения навсякъде по земното кълбо. Стотици милиони долари вече са инвестирани в проектиране на системата.

„Когато говорим за капсули, които ще се движат със скорост от 1000, 1200 или 1300 километра в час, с хора или товар на борда, това е изключително вълнуващо”, казва Брансън, посочвайки, че хората ще могат да избягват задръстванията, като просто „скочат в капсула”.

Компанията Virgin Hyperloop One и най-големият инвеститор в нея - базираният в Дубай пристанищен оператор DP World, обявиха съвместен проект, носещ името DP World Cargospeed, който ще работи за създаването на високоскоростен транспорт за превоз на товари.

Брансън планира скоро стъпване и на индийския пазар, като освен това през идните няколко месеца ще обяви в кои нови държави ще се развива проектът.

Когато говорим да направим hyperloop пътуването реалност, вече не става дума само за мечти, казва милиардерът.

„Говорим за след две или три години, не за след много години. Децата и внуците ми ще искат същите неща, които и аз искам – да ходят на различни места по-бързо”, казва Брансън.

Кариерен съвет в 10 думи от милиардера Ричард БрансънБрансън дължи своята увереност и смелост на начина, по който е отглеждан от своята майка Ив

Брансън говори и за голямата си любов – пътуването в космоса.

„Преди около 10 дни имахме доста успешен полет на нашия космически кораб – след няколко седмици се надявам да имаме още един”, казва предприемачът, имайки предвид първия полет на кораб на Virgin Galactic, разчитащ на изстрелване с ракета, който бе осъществен в началото на месец април.

Тестовият полет бе изключително важен момент за компанията, преди да пристъпи към следващата си стъпка, водеща към крайната цел – туристически пътувания в космоса.

„На прага сме на изпълнението на нашата мечта, която ни отне 30 години. Имаме 800 инженери, работещи в продължение на 13 години по този проект и се надяваме не много далеч в бъдещето да изпратим хора в космоса”, добавя Брансън.