Състоянието на кралица Елизабет Втора в размер на над 500 млн. долара изглежда скромно, в сравнение с богатството на някои от другите кралски семейства в Европа.

Английската кралица е най-известният монарх на континента, но не и най-богатият.

Тази титла принадлежи на кралските семейства, които разполагат със състояние, оценявано на милиарди, като това на принца на монако Албер Втори.

Вижте кои са 10-те най-богати монарси в Европа, като тук трябва да се има предвид, че богатството на някои кралски семейства е трудно да бъде оценено и може да включва средства, осигурени от държавата в добавка към личното богатство.

10. Крал Филип, Белгия

Състояние: 13 млн. долара

За личното състояние на крал Филип има малко данни, но през 2013 г. от кралското семейство обявиха, че то възлиза на около 13 млн. долара.

Гражданският списък на Белгия покрива всички преки разходи на крал Филип, които възлизат на около 13 801 830 долара през 2013 г., като някои допълнителни услуги също се финансират от правителството.

Белгийските кралски имоти са собственост или на държавата, или на Кралския тръст, финансово независима и автономна обществена институция. Имотите на тръста никога не могат да бъдат продавани.

9. Крал Фелипе Шести, Испания

Състояние: 20 млн. долара

Кралят на Испания е намалил зпалатата си с 20%, до 267 447 долара през 2015 г.

Испанската кралска фамилия разполага с осем дворци, пет кралски резиденции и десет манастира. През 2015 г. техният кралски начин на живот е струвал на Испания 8.9 млн. долара.

8. Крал Харалд Пети, Норвегия

Състояние: 30 млн. долара

Крал Харалд не плаща данъци върху своето богатство и е похарчил част от него, за да си купи яхта.

Норвежката монархия струва на държавата 72 млн. долара годишно. През 2017 г. норвежкото правителство е заделило 32 214 394 долара за кралския двор и 14 888 900 млн. долара за лични разходи на краля и кралицата.

Как да останеш богат в Европа: Наследени пари на 700 г. Най-богатите хора в Италия са били на върха на социалноикономическата стълбица преди близо 600 г.

7. Кралица Маргрете Втора, Дания

Състояние: 40 млн. долара

Кралица Маргрете Втора се възкачи на датския престол през 1972 г.

Датският Граждански списък гарантира на кралското семейство 12.8 млн. долара годишно, които покриват дейностите на кралицата, на кралското семейство и лични разходи.

6. Крал Карл XVI Густаф, Швеция

Състояние: 70 млн. долара

Крал Карл XVI Густаф е получил 7.6 млн. долара за официалните си задължения през 2015 г., а администрацията на кралския дворец е получила близо 7.4 млн. долара от държавата през същата година.

В състоянието на кралската фамилия е включена и собствеността над лятната резиденция Солиден, която е със статут, близък до дворец.

5. Кралица Беатрикс, Нидерландия

Състояние: между 200 и 300 млн. долара

Кралица Беатрикс абдикира от трона през 2013 г., но това не й попречи да остане най-видната фигура в нидерландската монархия.

Настоящият крал на Нидерландия Вилем-Александър разполага с бюджет от 47 млн. долара, който покрива официални визити и чуждестранни посещания. Той също така разполага с лично богатство, съставляващо недвижими имоти, инвестиции и дял в Shell Oil.

4. Кралица Елизабет Втора, Англия

Състояние: 500 - 600 млн. долара

Състоянието на британското кралско семейство се състои от имоти, предмети на изкуството и инвестиции. По-голяма част от него идва от имотите на кралицата, които включват Бъкингамския дворец и нейните бижута на короната.

Личното състояние на кралица Елизабет се оценява на 530 млн. долара, според Forbes.

В периода 2016-2017 г. Суверенният грант е бил в размер на около 57 млн. долара. Кралицата е получила и около 20 млн. долара от наем на имоти.

3. Принц Албер Втори, Монако

Състояние: 1 млрд. долара

Смята се, че принц Албер Втори притежава една четвърт от земята в кралството; домът на своята майка Грейс Кели в района Филаделфия, който купува през 2016 г. за 754 000 долара; колекция класически автомобили; акции в курорт в Монте Карло; и скъпа колекция от пощенски марки.

Кралство Монако е похарчило 52 788 294 долара за кралското си семейство през 2015 г.

2. Великият херцог на Люксембург Анри

Състояние: 4 млрд. долара

Кралското семейство на Люксембург не получава заплата, но получава около 324 851 долара всяка година от 1948 г., за да изпълнява функциите си.

В бюджета за 2017 г. са включени и 12 181 914 долара за разходи за домнакинството на Великия херцог. Собствеността, управлението, контролът и проходите от личното състояние на Великия херцог принадлежат на притежателя на короната.

Богатството на фамилията се оценява на 4 млрд. долара.

1. Принц Ханс Адам II, Лихтенщайн

Състояние: 5 млрд. долара

Принц Ханс-Адам II получава необлагаеми средства за покриване на разходи вместо заплата в размер на 270 709 долара.

Сумата може да изглежда малка, в сравнение с това, което получават другите монарси, но състоянието на фамилията се оценява на 5 млрд. долара, до голяма степен заради притежаваната от тях банка LGT Group и инвестициите, които се правят през фондацията на принца, която контролира недвижими имоти, гори и винарни.