Попитайте който и да е какъв е искал да стане, когато порасне, и всеки трети ще отговори "президент". Наблюдавайки в какъв разкош живеят повечето държавни глави, сме съгласни, че в този отговор няма нищо странно. Но не всички „гаранти на Конституцията“ могат да се похвалят с имения за чудо и приказ, собствени самолети и т.н. Някои са избрали друг път. Сред тях е и героят на този материал – най-бедният президент в света.

Практиката понякога показва, че колкото по-бедна е една страна, толкова по-нашироко живее нейният държавен глава. Тази система е обърната с главата надолу от Хосе Мухика – аскет, вегетарианец и президент на Уругвай.

Хосе, когото в родината му ласкаво наричат El Pepe, е нетипичен президент. Когато през 2010 г. встъпва в пост, първото му решение е да се откаже от преместване в предвидената за държавния глава резиденция. Пред разкошна вила Мухика предпочита своята стара ферма, която е наследил от баща си.

От фермата до столицата се стига по селски път. В своя неголям дом Хосе живее с жена си и две кучета – стар лабрадор и триног пес на име Мануела.

Хосе винаги е обичал градината си и работата със земята. Преди да стане президент заедно със съпругата си поддържат фермата. Не наемат други работници. Отглеждат цветя за продажба. Дори след встъпването в длъжност съпругата на Хосе – Лучия, продължава да се занимава с градината.

Тримата президенти на Русия: Елцин, Путин и МедведевСлед разпадането на Съветския съюз в края на 1991 г. Русия има трима президенти. Това са Борис Елцин, Владимир Путин и Дмитрий Медведев

В декларацията на El Pepe пише още, че притежава стар Volkswagen. Произведен е през 1987 г. Цената му е около 1800 долара.

Знаете ли каква е заплатата на президента на Уругвай? 12 500 долара. За петте си години като президент Хосе е давал 90% от тази сума за благотворителност. По този начин месечният му доход оставал на ниво средна работна заплата в страната – т.е. 775 долара.Защо добирайки се до пост, който му предлага такива добри финансови възможности, бившият президент не се е възползвал? Хосе винаги се е придържал към радикални леви възгледи. Шест пъти е бил раняван „на барикадите“ и е прекарал 14 години в затвора, като повечето от тях са били в килия за един човек. Това категорично е повлияло на представите му за живота и какво би направил, ако един ден стане президент.

Философията на Хосе гласи: „Наричат ме най-бедният президент, но аз не се чувствам беден. Бедните – това са тези, които работят, за да живеят в разкош. Те през цялото време искат повече и повече… Когато имате малко вещи, имате повече време за самия себе си…“