Ма Хуатенг е най-богатият човек в Китай, според класацията на Forbes.

Предприемачът, познат на широката общественост като Пони Ма, попадна и в подреждането на авторитетното издание на 10-те най-влиятелни изпълнителни директори в света за 2018 г.

Като изпълнителен директор и президент на Tencent - една от най-големите интернет корпорации на планетата, Ма е сред най-богатите 15 души в света. Това не е никак чудно, тъй като 1/7 от населението на света използва приложението за комуникация, конкурент на Facebook - WeChat.

Нетното състояние на Ма нарасва до 47 млрд. долара към края на месец март тази година, което е с 25 млрд. долара повече спрямо същия месец на миналата година.

Въпреки че богатството му леко намалява през последния месец - до „скромните“ 45 млрд. долара, това не детронира Ма от лидерската позиция като най-богат човек в Китай, сочат данните на Forbes, цитирани от CNBC.

Предприемачът е израснал в Южен Китай, където баща му заемал ръководна позиция в пристанище, притежавано от държавата.

Китайският технологичен бизнес и Комунистическата партия = ВНЛКитайският технологичен сектор, който в миналото се дистанцираше от политиката, започва да демонстрира все по-тесни връзки с Комунистическата партия, управляваща страната

След като се дипломира в Shenzhen University със специалност Компютърни науки през 1993 г., започва да работи по създаването на софтуер за пейджъри.

По това време в Китай има средно по един компютър на всеки 100 души население. Ма изкарвал по 176 долара на месец от работата си като програмист в Шънджън.

Когато в средата на деветдесетте години в Китай започва технологичния бум, Ма се намира на първите редове поради образованието си и работната си позиция.

Пет години след като се дипломира, 27-годишният Ма се обединява с четирима свои бивши състуденти, като младежите основават компанията Tencent.

Петимата създават платформа за комуникация на име QQ. Това се оказва голям успех, като системата бързо става най-голямата платформа за съобщения в Китай.

Tencent започва да монетаризира услугата си чрез реклама и месечни такси за премиум потребители на QQ. До 2001 г. компанията успява да набере инвестиции в размер на 32 млн. долара, а през 2004 г. става публична, след като се листва на борсата в Хонконг.

Конкурент на Facebook достигна 1 млрд. потребителиСоциалните платформи по света набират сила

През 2011 г. Tencent пуска на пазара месинджъра WeChat, който - за разлика от QQ, е предназначен само за мобилни устройства.

WeChat редовно бива сравняван с Facebook, тъй като в границите на Китай достъпът до социлната мрежа на Марк Закърбърг, както и до Whats App, е блокиран. Това превръща WeChat в едноличен лидер сред китайските потребители.

Моделът на китайското приложение обаче е по-широкообхватен от този на Facebook. 1 млрд. активни потребители използват китайското приложение всеки месец, като чрез него могат да комуникират, да играят игри, да изпращат пари, да пазаруват, да се разплащат в ресторанти, да викат такси и дори да търсят сродната си душа, както в сайтовете за запознанства.

С други думи, WeChat се превръща в почти незаменима интернет услуга за китайските потребители.

Tencent обаче никак не се ограничава само до социалната си платформа, ами инвестира сериозно в най-различни сектори, сред които облачни услуги, изкуствен интелект и развлечение.

Epic Games, която е дъщерна компания на Tencent Games, пусна на пазара популярната игра Fortnite, която през февруари донесе на създателите си 126 млн. долара само от вътрешни поръчки в приложението.

За първи път китайска компания достигна оценка от 500 млрд долараТехнологичният гигант Tencent стана първата китайска компания с пазарна капитализация над 500 млрд. долара

Tencent, която е първата китайска компания с пазарна капитализация, минала кота половин трилион долара, инвестира и в западни компании.

Конгломератът държи 5% от компанията за електрически автомобили на Илон Мъск Tesla и 10% от Snap. Освен това Tencent е договорила и размяна на акции в размер на 10% от капитала със Spotify.

Tencent е големият конкурент (ако приемем, че може да има конкуренция в условията на комунистическо управление) на другия китайски гигант Alibaba, чиято пазарна капитализация също се върти някъде около 500 млрд. долара.

Двете компании са големите играчи на китайския пазар на мобилни разплащания, оценяван на 1 трилион долара, чрез приложенията си Ten pay и Alipay.

Sesame Credit - що е то?Освен вълнуващ обаче, този метод провокира и доста съмнения

Шефът на Alibaba Джак Ма (който няма нищо общо с Пони Ма) посочва, че цени конкуренцията, тъй като благодарение на нея двете компании са научили доста неща една от друга. От своя страна, Пони Ма посочва, че той и Джак Ма са били като „по-малки братя“, докато компаниите им са набирали сили.

Пони и Джак Ма се борят за титлата „най-богат човек в Китай“. Въпреки че според Forbes шефът на Tencent е с едни гърди напред, според подреждането на Bloomberg, шефът на Alibaba има по-голямо нетно състояние с между 8 и 10 млрд. долара от това на Пони Ма.

Въпреки това, Пони Ма е първият азиатец, попаднал в топ 10 на класацията на Forbes.

Китай е дом на 10% от милиардерите по света, които наброяват близо 2 400 души.