Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняха до шестседмични дъна, на фона на очакванията, че основните производители на суровината може да намалят ограниченията в производството днес.

В същото време азиатските акции и щатските индексни фючърси бележат ръст - на фона на признаците, че САЩ и Северна Корея продължават да си сътрудничат за провеждането на срещата на високо равнище.

Еврото се отдалечи от 6.5-месечното дъно, след като италианският президент отхвърли кандидатурата на евроскептик за министър на икономиката, но този ход се счита, че може да предизвика евентуална конституционна криза и нови избори, което продължава да се отразява на еврото.

Цените на петрола продължиха спада си от миналата седмица, на фона на нарастващите очаквания, че основните производители на петрол, може да облекчат продължаващите вече 17 месеца ограничения в производството.

Завръщане към нивата на производство на петрол от октомври 2016 г. е една от опциите за облекчаване на ограниченията, заяви руският енергиен министър в събота.

Неговото изказване дойде, след като енергийните министри на Русия и Саудитска Арабия се срещнаха, за да разгледат условията на предлагането в световен мащаб, преди ключовата среща на страните от ОПЕК във Виена през следващия месец.

Цената на петрола от сорта брент се понижи с 2.6%, до 74.49 долара за барел, което е най-ниското ниво от около три седмици. За последно цената бе на ниво от 75.00 долара, записвайки понижение от 1.8%.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняха до шестседмично дъно от 65.80 долара за барел, губейки 3.1% от стойността си, а цената върви към понижение в пети пореден ден.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 нараснаха с 0.4% в азиатската търговия, но на двата от основните пазари в света – Лондон и Ню Йорк, днес има празници, което може да направи търговията слаболиквидна.

Южнокорейският индекс KOSPI нарасна с 0.7%, на фона на признаците за намаляването на напрежението с Пхенян.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2%. Японският Nikkei се търгува почти без изменение, а по-широкият Topix се понижи с 0.2%.

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп заяви вчера, че щатски екип е пристигнал в Северна Корея, за да подготви провеждането на предложената среща между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която Тръмп отмени миналата седмица, преди да размисли отново.

На валутния пазар еврото поскъпна с 0.5%, до 1.1705 долара, след като в петък докосна 6.5-месечно дъно от 1.1646 долара.

Италианският президент Серджо Матарела отхвърли кандидатурата на Паоло Савона за министър на икономиката.

Неговото решение разсея опасенията, че третата най-голяма икономика в еврозоната ще има евроскептик за министър на икономиката, но създаде още по-голяма несигурност, тъй като лидерът на „5-звезди“ Луиджи Ди Майо настоя пред парламента за процедура по импийчмънт на Матарела.

Лихвата по 10-годишните италиански държавни облигации нарасна с 67 базисни пункта, или 0.67%, от началото на месеца и е на път да запише най-големия си месечен ръст от края на 2011 г.

Инвеститорите следят все повече и Испания, където премиерът Мариано Рахой е подложен на натиск да подаде оставка заради разследване за корупция в неговата партия.

Доларът поскъпна с 0.1% спрямо йената в ранната търговия днес, до 109.44, продължавайки възстановяването си от четвъртък, на фона на оптимизма около срещата между САЩ и Северна Корея.

Биткойнът се търгуваше на цена от 7 370 долара, флиртувайки с 365-дневната си пълзяща средна, която е на ниво от около 7 360 долара.