Азиатските акции поевтиняват леко днес на фона на крехките пазарни нагласи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени ключовата среща със Северна Корея. Опасенията на инвеститорите обаче бяха смекчени от очакванията, че въпреки всичко двете страни може да продължат диалога помежду си.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи леко. Южнокорейският Kospi падна с 0.65%, а японският Nikkei изгуби 0.3%.

На Уолстрийт S&P 500 приключи вчерашната сесия с 0.2% надолу, въпреки че успя да изтрие голяма част от понижението от 0.95% в началото на сесията.

Търсенето на сигурност повиши цените на облигациите в световен мащаб и понижи лихвите по тях.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.988%, продължавайки отстъплението си от достигнатия преди седмица седемгодишен връх от 3.128%.

От външното министерство на Северна Корея вчера обявиха, че в Пхенян са отворени към разрешаването на въпросите със САЩ.

Освен Северна Корея, вероятността за налагането на мита върху вноса на чуждестранни автомобили пораждат опасения от търговска война, въпреки че инвеститорите също така гледат на тази заплаха на Вашингтон като тактика за сплашване с цел получаване на по-изгодни условия от водещите страни износителки на автомобили.

На валутния пазар имаше търсене на традиционните валути убежища като швейцарския франк и японската йена.

Доларът се търгуваше на ниво от 109.31 спрямо йената, като отстъпва с 0.2% от четиримесечния връх от 111.395 и е на път да запише първо седмично понижение от девет седмици насам.

Щатската валута продължи да поевтинява спрямо швейцарския франк, падайки до 0.9886 франка вчера, което бе най-ниското ниво от април. За последно доларът се разменяше срещу 0.9912 франка.

Франкът също така се търгуваше близо до 2.5-месечния връх спрямо еврото, достигнат по-рано през седмицата, като 1 евро се разменяше срещу 1.1615 франка.

Еврото се търгува срещу 1.1712 долара - малко над шестмесечното дъно от 1.1676, достигнато в сряда, и върви към шесто поредно седмично понижение.

Цените на петрола се понижават, отчасти заради спекулациите, че намаленото предлагане от страна на Венецуела и Иран може да накара ОПЕК да намали част от ограниченията върху производството, наложени от началото на 2017 г.

ОПЕК може да реши през юни да вдигне производството, за да компенсира намаленото предлагане, вследствие на кризата във Венецуела и в Иран, след като САЩ реши да се оттегли от ядреното споразумение, информира Reuters, позовавайки се на източници от петролната индустрия.

Фючърсите на петрола от сорта брент се търгуваха без промяна в цената на ниво от 78.80 долара за барел след понижение от 1.27% в предходния ден. Цената на щатския лек суров петрол остана почти без промяна на ниво от 70.74 долара за барел, след като вчера се понижи с 1.57%.