Мексиканските власти обявиха, че са арестували съпругата на най-големия наркобарон в страната по обвинение в пране на пари за картела на нейния съпруг, информира Reuters.

Картелът на Немесио “Ел Менчо” Осегуера стои зад ръста в доставките на хероин за САЩ, според властите.

Jalisco New Generation Cartel е считан за най-влиятелната мексиканска организация за трафик на наркотици, която развива дейност в САЩ, Латинска Америка, Африка, Европа и Азия.

Ел Менчо се превърна в най-издирвания лидер на мексикански наркокартел, след като Хоакин “Ел Чапо” Гузман бе екстрадиран в САЩ през 2017 г.

Осегуера бе обявен за обществен враг номер едно през март 2018 г. от щатски агенти, които заявиха, че неговият картел използва изключителна жестокост за установяване на контрол над търговията с хероин.

Морски пехотинци са задържали съпругата на Осегуера - Росалинда Гарсия, в предградията на Гуадалахара, след като съд издаде заповед за ареста й по обвинения в пране на пари и участие в организирана престъпна група.

Това е новият най-влиятелен наркобос в МексикоНемесио Осегуера Сервантес, по прякор Ел Менчо, оглавява страховития картел Jalisco Nueva Generacion

В момента САЩ предлагат 5 млн. долара награда за информация, която ще доведе до залавянето на Осегуера.

Убийствата в Мексико достигнаха най-високите си нива, откакто Осегуера започна борба с картела на Гузман за установяване на контрол над наркомаршрутите за САЩ.

Разследванията на убийства в Мексико нарастват през първите четири месеца на 2018 г. Техният брой възлиза на 8 900, което представлява 17% увеличение на годишна база.