Microsoft изпревари Alphabet - компанията-майка на Google, по пазарна капитализация.

Акциите на създателите на операционната система Windows поскъпнаха с близо 1% по време на вчерашната търговия, като по този начин записаха ръст в цената в размер на 15% от началото на годината.

Така пазарната капитализация на Microsoft достигна 760 млрд. долара, докато този на Alphabet възлиза на 745 млрд. долара, предава CNN.

След тази рокада компанията на Бил Гейтс вече е третата най-скъпа, дишайки във врата на Amazon, чиято пазарна капитализация е с около 30 млрд. долара по-висока.

Лидер в това своеобразно състезание е Apple с пазарна капитализация в размер на 920 млрд. долара.

Времената за Microsoft никога не са били толкова успешни. Основна причина за възхода в цената на акциите на дружеството е стратегията на изпълнителния директор Сатя Надела, който насочи фокуса към облачните технологии за сметка на операционната система Windows.

Надела замени на поста Стив Балмър, който се оттегли през 2014 г.

Освен това бизнесът със софтуерния пакет Office 365 и хостинг операциите Azure се развиват повече от добре.

Компаниите, борещи се за оценки от 1 трилион долараВижте очакванията на анализаторите отвъд океана

Прогнозите сочат, че печалбите и приходите на Microsoft ще растат с темп от 10% през следващите няколко години – нещо доста впечатляващо за толкова голяма компания.

Паралелно с всичко това Надела направи и голяма инвестиция в бизнеса със социални платформи, наливайки 26 млрд. долара в сделката за LinkedIn през 2016 г.

Поради всичко това в последно време инвеститорите на Wall Street гледат с позитивизъм към книжата на Microsoft.

Според анализи на Morgan Stanley и Evercore ISI, пазарната капитализация на компанията има реалния шанс да премине равнището от 1 трилион долара. Ако това се случи, цената на Microsoft ще скочи с 30% спрямо настоящото си ниво.