Здравословният начин на живот означава и храни, богати на хранителни вещества, които дават на тялото ви енергията, от която се нуждае. Но ако една храна е "здравословна", това не означава, че може да я консумирате в неограничени количества.

Особено ако не тренирате, се замислете за времето, необходимо да изгорите енергията от измамнически нискокалорични храни като хумус, оризови бисквити и киноа.

Например калориите в мюсли бар „струват“ до 100 минути почистване на дома, а само две лъжици бадемово масло може да компенсирате с 13 минути изкачване на стълбите с пълни чанти.

Но също така е важно да не се подлъгвате, че "здравословно" означава нискокалорично. И колкото и да са полезни тези храни, те също изискват своето време и усилия, за да бъдат изгорени.

Вижте къде се крият калориите, за които понякога дори не се замисляме

Масло

Може да не мислите за калориите, които добавяте към храната си, когато мажете хляба с масло, но една чаена лъжичка масло съдържа 34 калории, а често слагаме и повече. Експертите съветват да намажем филийката с чесън, който също придава кремообразно усещане в устата, и има само с 4 калории на скилидка.

Зехтин

Всички знаем, че маслата като зехтин предлагат здравословни мононенаситени и полиненаситени мастни киселини. Въпреки това те могат да добавят и допълнителни калории към ястията. Една супена лъжица зехтин е около 120 калории, така че не ги пренебрегвайте. Една от алтернативите е да хапвате маслини или да направите маслинова паста, която да добавите в салатата.

Дресинг за салата

Салатните дресинги могат да бъдат доста висококалорични заради съставките като масло, сметана и добавена захар. Най-добре е да направите ваш собствен дресинг като контролирате количеството на всички съставки.

Опаковани плодове и ядки

Любима храна на всеки, който води активен начин на живот, те са богати на мазнини и протеини. Смесите са безброй много, но всички те са богати на калории, затова бъдете внимателни.

Тези 10 грешки на закуска ви правят дебелиИли как саботирате диетата си

Стафиди

Въпреки, че по същество е само изсушено грозде, концентрацията на захари прави стафидите сравнително богати на калории в сравнение с прясното грозде. За да изгорите калориите, заложете на разтребване на къщата или на почистване на пода.

Хумус

Вкусно ястие от Близкия изток, приготвено от нахут, чесън, тахан и лимонов сок, той е любим за всеки последовател на здравословното хранене. Все пак има доста калории, затова, за да ги компенсирате, поработете повече в градината.

Консервирано кокосово мляко

Кокосовото мляко придава автентичен вкус на къри и е вкусна немлечна основа за сладкиши. Но тези калории се трупат бързо. Ако искате да постигнете тази кремообразна текстура с по-умерен размер на порция, опитайте с мляко от орехи (или бадемово мляко), което е около доста по-бедно на калории.

Мюсли бар

Мюсли баровете се предлагат на пазара като здравословна закуска в движение, богати са на протеини и мазнини, които да ви заситят и въглехидрати, които дават енергия. Но те са и доста калорични. Затова изберете вместо тях шепа сурови ядки.

Оризови бисквити

Основната храна на хората на диета, оризовите бисквити всъщност не предлагат много хранителните вещества. Особено в комбинация с различни дресинги, те товарят с много калории и ще ви трябва една луда вечер с танци, за да ги изгорите.