Служители на американското разузнаване, които оценяват намеренията на Северна Корея преди евентуалната среща на високо равнище във връзка с ядреното разоръжаване, смятат, че режимът няма намерения да се отказва от оръжията си, но пък е отворен към откриването на заведение за бургери в Пхенян.

Това е едно от песимистичните заключения от вътрешен доклад на ЦРУ от този месец, според NBC News, които също са се сдобили с доклада.

Докладът изтече, докато дипломатите продължават подготовката за евентуална среща на 12 юни между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

“Всички са наясно, че те няма да премахнат ядрените си оръжия,” е заявил пред NBC служител на разузнавателните служби, запознат с доклада.

Според медията, докладът е бил разпространен дни преди Тръмп първоначално да се откаже от срещата.

Изготвянето на такъв доклад е типично преди подобни преговори, тъй като и двете страни опитват да се проучат една друга и да набележат сфери, в които може да се постигне съгласие, както и евентуални граници, които не трябва да се преминават.

Какво е известно за живота на Ким Чен-ун?Смята се, че вчера севернокорейският лидер е станал на 34 години

В доклада има списък с евентуалните отстъпки, които Северна Корея може да предложи, за да демонстрира добрата си воля.

Една от възможностите, според доклада, е Ким да отвори заведение за хамбургери на франчайз в Пхенян като жест на добронамереност.

Американският президент е известен с любовта си към заведенията за бързо хранене и дори е споделял, че би седнал с Ким Чен-ун на по бургер, за да обсъдят разоръжаването.

Според оценката, хипотетичният ресторант също така би бил демонстрация от страна на Ким, че е отворен към западни инвестици.

Надеждите, че Пхенян ще се откаже от ядрената си програма, обаче не са големи. Вместо това, според доклада, по-реалистична цел би било Ким да бъде убеден да забави сериозния напредък на програмата напоследък.

Това би било доста далеч от термина “ядрено разоръжаване”, предпочитан от американските ръководители, пише Telegraph.