Новите мита за внос на метали в САЩ влязоха в сила. В отговор на това основните търговски партньори на страната се заканиха, че на свой ред ще обложат американски стоки с допълнителни тарифи, навеждайки на мисли, че светът навлиза в ситуация, която може да се опише като търговска война.

Европейският съюз, Канада и Мексико посочиха вчера, че ще отговорят на новите мита за внос на метали чрез налагането на наказателни тарифи на американски стоки за милиарди долари.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС ще наложи мита, които ще засегнат 7.5 млрд. долара от щатския износ. Освен това Общността ще заведе дело срещу решението на САЩ пред Световната търговска организация.

„САЩ не ни оставят друг избор освен да се обърнем към Световната търговска организация за уреждане на спора, като ще наложим и допълнителни мита върху част от вноса, идващ от САЩ”, каза Юнкер в изявление, цитирано от CNN.

Външният министър на Канада Кристия Фрийланд също посочи, че нейната страна не смята да седи със скръстени ръце. Тя заяви, че Канада също ще наложи допълнителни мита на щатски стоки, включително стомана и алуминий.

Някои стоки ще бъдат обложени с допълнителни 10%, а други – с нови 25%. Митата ще засегнат стоки и услуги на обща стойност до 12.8 млрд. долара, което се равнява на канадския износ на стомана и алуминий към САЩ през миналата година.

По време на пресконференция Фрийланд нарече действията „най-силният търговски ход, който Канада предприема в поствоенната епоха”.

„Нека бъда ясен. Щатските мита са напълно неприемливи”, каза канадският премиер Джъстин Трюдо. Той нарече тарифите „обида” към партньорството между САЩ и Канада, добавяйки, че е „немислимо” да се смята, че търговията с Канада може да представлява опасност за САЩ.

„Тези мита са обида срещу дълго съществуващото партньорство между Канада и САЩ и конкретно обида към хиляди канадци, които са се били и умирали рамо до рамо с техните американски братя по оръжие”, каза Трюдо.

Какво става, ако двете най-големи икономики в света се сблъскат?САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, скоро могат да изпаднат в състояние на икономическа война.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговия кабинет посочват, че митата са наложени в името на американската национална сигурност. Разбира се, това обяснение не е достатъчно за никого.

„Това е протекционизъм, просто и ясно”, каза Юнкер.

Решението на САЩ да удари с мита Европа и съседните си страни идва на фона на напрежение с Китай, след като Белия дом обяви, че ще наложи допълнителни тарифи и върху широк асортимент китайски стоки. Това се случи след като двете страни уж бяха постигнали споразумение по този въпрос.

ЕС посочва, че реципрочните мерки ще влязат в сила най-рано от 20-ти юни тази година, като ще представляват нови мита в размер на 25% върху щатски стоки като мотоциклети, текстил, цигари и редица хранителни продукти.

„Днес е лош ден за световната търговия”, каза европейския комисар по търговия Сесилия Малмстрьом. „Направихме всичко възможно, за да избегнем подобен изход”, добавя тя.

САЩ са най-големият вносител на стомана в света. Вносът на стомана в страната само през миналата година достига 29 млрд. долара. Мексико и Канада са най-големите доставчици на този метал за САЩ.

Мексиканското правителство коментира, че щатските действия не са справедливи и страната може да отговори със собствени мерки срещу щатски стоки, включително срещу хранителни продукти и други метали.

Алкомет: Митата на Тръмп създадоха хаос в индустриятаПроблемът с липсата на кадри у нас ще се задълбочава, смята Хюсеин Йорюджю

Новите щатски мита върху стоманата и алуминия влязоха в сила днес.

Те могат да усложнят преговорите между Канада, САЩ и Мексико по споразумението North American Free Trade Agreement (NAFTA).

В началото на тази седмица администрацията на Тръмп изненада Китай, обявявайки, че ще наложи тарифи на китайски стоки за 50 млрд. долара, като освен това ще въведе ограничения за инвестиции в местни технологични компании.

От Китай моментално отвърнаха, че са готови да отвърнат с реципрочни мерки. „Искам да повторя, че не желаем търговска война, но не се страхуваме да водим такава”, каза говорител на китайското външно министерство.

Производителите на стомана призоваха политиците в засегнатите страни да защитят компаниите и работниците. EUROFER, европейската браншова организация на производителите на стомана, изиска от ЕС да „реагират с подходящи и пропорционални мерки”.

Организацията предупреждава, че стоманата, която няма да бъде реализирана на щатския пазар, може да смъкне цените на суровината в Европа.