Европейският съюз предприе първите си ответни действия относно новите мита за внос на алуминий и стомана, които наложи САЩ.

ЕС вече депозира жалба към Световната търговска организация в края на миналата седмица, като първа стъпка от редица мерки, целящи да дадат реципрочен отговор на търговската политика на САЩ.

Следващият ход на ЕС ще бъде налагането на допълнителни мита за внос на американски стоки, които ще засегнат около 200 продукта. Очаква се тези тарифи да влязат в сила най-рано на 20 юни тази година.

Сред засегнатите стоки попадат най-разнообразни продукти, като портокалов сок, мотоциклети, текстил, цигари и някои хранителни продукти.

Митата ще засегнат американския износ към Стария континент на стойност около 2.8 млрд. евро на година, посочват официални лица от ЕС, цитирани от CNN.

В края на миналата седмица в сила влязоха нови мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико - нещо, което, според президента на САЩ Доналд Тръмп, цели защита на националната сигурност на страната му.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом нарече всичко това „чист протекционизъм”, посочвайки, че това е нарушение на правилата на Световната търговска организация.

За да имплементира своя пълен отговор на тарифите, на ЕС най-вероятно ще са нужни години.

Втора група стоки от САЩ, на стойност 3.7 млрд. евро на година, също може да бъде обхваната от наказателни тарифи за внос. Списъкът включва около 160 продукта, сред които попадат шезлонги, салфетки, кадифени дрехи, съдове от порцелан и други, върху които може да бъде наложено мито в размер от 10% до 50%.

Тези стоки ще бъдат ударени, ако Световната търговска организация определи, че САЩ нарушава правилата с новите си мита. Ако организацията не се произнесе в срок до 3 години, то ЕС ще има правото да наложи наказателните мита едностранно.

От ЕС посочват, че ще търсят начин да обезпечат всеки загубен долар с ответни мерки.

Залогът в тази своеобразна търговска война е доста висок – търговският оборот между ЕС и САЩ възлиза на над 1 трилион евро (1.2 трилиона долара) годишно.

източник: United States Trade Representative; CNN

САЩ стартираха глобална търговска войнаНовите мита за внос на метали в САЩ влязоха в сила

Експерти споделят опасения, че ответният удар на ЕС може да провокира Тръмп да наложи допълнителни мита на други европейски стоки, като автомобилите, например.

Ако това се случи, навярно напрежението ще ескалира още повече.

„САЩ играят опасна игра”, коментира Сесилия Малмстрьом пред журналисти. „Не търсим ескалация на ситуацията. Но трябва да отвърнем”, казва тя.

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос посочи през миналия месец, след разговор с президента Тръмп, че стартира разследване доколко вноса на автомобили застрашава националната сигурност.

Същата процедура бе следвана и при налагането на допълнителните тарифи върху вноса на стомана и алуминий. „Следим ситуациата с доста безспокойство”, казва Малстрьом за разследването.

Канада и Мексико, които са сред най-големите износители на стомана за САЩ, посочиха, че също ще предприемат ответни действия.

Мексиканското правителство планира да наложи тарифи на вноса на американски продукти, сред които осветителни тела, свинско, плодове, сирене и някои метали.

Канадският външен министър Кристия Фрииленд посочи, че нейната страна ще наложи мита за внос на щатски стоки на стойност до 12.4 млрд. долара, включително за внос на алуминий и стомана.

Тази сума се равнява на канадския износ на стомана и алуминий за САЩ.

„Това, че Канада може да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, е невъобразимо”, посочи премиерът на страната Джъстин Трюдо.