Преди време изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси прогнозира, че биткойнът ще се превърне в единна валута за целия свят. Оказва се, че в това вярва и друг технологичен лидер – съоснователят на Apple Стив Уозняк.

„Злагам на това, което каза Джак Дорси, не че задължително вярвам, че ще се случи, но искам нещата да се развият в тази посока”, казва Уозняк пред CNBC.

Милиардерът инвестира в биткойн, още когато цената на виртуалната валута бе на ниво от около 700 долара. За сравнение, към момента на подготвяне на материала биткойнът се търгува срещу 7 427 долара, по данни на CoinMarketCap.

Да не говорим, че в края на миналата година цената бе скочила до небесата, гравитирайки около равнище от 20 хил. долара.

Понастоящем Уозняк е продал всичките си биткойни, като е запазил само един, посочвайки, че иска да експериментира с технологията, а не да инвестира с цел печалба. Милиардерът притежава и два етера - виртуалната валута на блокчейн платформата Етериум.

Въпреки че Уозняк посочва, че не е задължително да вярва в прогнозите на Дорси, той нарича биткойна „чист”.

„Биткойнът е математически защитен, има определено количество биткойни, има начин за разпространението им... и е чист, няма човешка намеса, няма компания, която да го управлява... той просто расте ли расте... и оцелява, така че това на мен ми говори, че става дума за нещо естествено, а това е по-важно от всички наши човешки конвенции”, казва в типичния си стил Уозняк.

Съосновател на Apple: Продадох биткойните сиМиналото лято той заяви, че е придобил биткойни при цена от 700 долара за брой

Уозняк основава Apple заедно със Стив Джобс през 1976 г., като има сериозна роля в пускането на първия персонален компютър на компанията.

Въпреки че има над 1000 виртуални валути, Уозняк казва, че биткойнът е единствената, която е останала „чиста”, тъй като останалите е трябвало да се откажат от някои аспекти, които правят криптовалутите децентрализирани.

„Единствено биткойнът е чисто дигитално злато... и вярвам абсолютно в това”, добавя той.