Предложение за сътрудничество в областта на индустрията, търговията и информационните технологии бе обсъдено по време на официалната среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на индустрията и информационните технологии на Китай г-н Мяо Вей в гр. Пекин. Срещата е част от официалната визита на българския министър в Китай, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Двамата министри дискутираха идеята за изграждане на съвместен индустриален парк в България. За тази цел бе изразена готовност за сътрудничество от страна на Китайския център за развитие на информационната индустрия (КЦРИИ) към Министерството на индустрията и информационните технологии. „Обръщаме голямо внимание на развитието на индустриални зони и високотехнологичните паркове в България, като за тази цел създадохме държавна компания „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и развиваме първия научно-технологичен парк у нас – София тех парк“, каза Емил Караниколов.

По-късно министър Караниколов се срещна и с министъра на търговията в Китай г-н Джон Шан. По време на срещата китайският министър увери, че ще насърчи китайските фирми да инвестират в България и да внасят повече български стоки, особено от земеделския сектор. Той изрази още надежда двете страни да си сътрудничат по-задълбочено в посока създаване на добра инвестиционна среда в областта на индустрията, търговията и инфраструктурата. Тема на разговор бе и предстоящото двустранно посещение на китайския премиер Ли Къцян в България, съчетано с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“ на 7 юли 2018. „Приемаме тази визита за приоритетна, а предстоящата инициатива определяме като важен механизъм за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите, културните и други връзки с Китай“, заяви икономическият министър. През 2018 г България ще бъде домакин и на друга важна проява – Срещата на местните лидери на 16+1, която ще се проведе в Пловдив през есента.

Как Китай успя за 10 години да си Китайските компании са придобили активи за близо 320 милиарда щатски долара на Стария континент през последните 10 години.

Двамата обсъдиха още провеждането на следващата сесия на Смесената комисия в Китай, чийто председател за българската част е министър Караниколов. Той даде предложение Смесената комисия да бъде съчетана с негово следващо посещение в Китай, свързано с участието му в Китайски международен панаир за вносни стоки (China International Import Expo), който ще се проведе на 5-10 ноември 2018 г. в Шанхай.

„Китай е наш първостепенен икономически партньор в Азия. Желаем да привлечем у нас сериозни китайски инвестиции. Считаме, че имаме потенциал да привлечем китайски инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като: информационни и комуникационни технологии, електроника, машиностроене, производство на автомобили и авточасти, и други. Съществуват добри възможности за създаване на смесени предприятия в тези сектори“, категоричен бе Караниколов.