Криптовалутите нямат мащаб и колкото повече потребители ги използват, толкова по-вероятно е да станем свидетели на колапс в доверието и ефективността на системата.

Това алармира Банката за международни разплащания (БМР) – базирана в Базел международна финансова институция на централните банки по света, предава Reuters, цитирани от CNBC.

При всяка форма на пари, които циркуливат в голяма мрежа, се изисква доверие в тяхната стабилност и стойност, както и в способността им да постигат мащаб ефективно, посочва БМР в годишния си доклад.

В случая на виртуалните валути доверието може моментално да се изпари, главно поради нестабилността на децентрализираните мрежи, от която зависят самите криптовалути, посочват от институцията.

Освен това, колкото по-големи стават децентрализираните мрежи, толкова по податливи са на прекъсвания и забавяния в порцесите. БМР дава за пример високите трансакционни такси при биткойн и ограничения брой транскации в секунда, които могат да се извършват от системата.

„Доверието може да се изпари по всяко време поради крехкостта на децентрализирания консенсус, чрез който трансакциите биват записвани”, посочват в доклада си от банковата организация.

„Това не само поставя под въпрос окончателността на индивидуалните плащания, но освен това означава, че криптовалутите просто могат да спрат да функционират, което ще доведе до пълна загуба на стойност”, пише в доклада.

Хиун Сонг Шин, ръководител проучвания в БМР, коментира, че суверенните пари имат стойност, защото имат потребители, но много хора, които притежават криптовалути, го правят твърде често със спекулативни цели.

„Без потребители това ще бъде просто безполезен актив (token). Това е така, независимо дали говорим за парче хартия с физиономия на нея или за дигитален актив”, казва Шин, сравнявайки криптовалутите с детски картички за колекциониране или популярната в миналото играчка Tamagotchi.

Кражба на криптовалути изтри милиарди от криптопазараКражба на виртуални валути от малко позната борса изтри милиарди долари от стойността на биткойна и други криптовалути

Зависимостта на потребителите от така наречените копачи/миньори, които записват и верифицират трансакциите също не е здравословна, тъй като този процес изисква голямо и скъпо количество електроенергия, за да функционира, посочват от БМР.

Това е поредното предупрежедние към потребителите за рисковете, свързани с употребата и инвестирането във виртуални валути, като този път идва от доста сериозна международна институция, а не от някоя частна банка или компания.

Агустин Карстенс, генерален мениджър на БМР, описва биткойн като „комбинация от балон, Понци схема и катастрофа на заобикалящата среда”.

Намиращата се в Швейцария организация предупреди централните банки по света да обмислят сериозно рисковете, стоящи зад криптовалутите, преди да пристъпят към решението дали да издават свои собствени виртуални валути.

Засега няма централна банка по света, която да е издала собствени дигитални пари, предназначени за разплащания. Съществуват примери за банки, които използват блокчейн системата за вътрешни парични преводи или за трансгранични разплащания.

Ако изключимВенецуела, която създаде собствена национална криптовалути (petro), най-близо до нещо подобно са в Швеция. В страната употребата на пари в кеш е спаднала до изключително ниски нива, което провокира местната централна банка Riksbank да обмисля създаването на e-krona, която да служи за потребителски разплащания на дребно.

БМР посочва още в доклада си, че ако трябва да има ефективна регулация на криптовалутите, то тя трябва да е на международно ниво и да обхваща както финансовите институции, така и компаниите, които предоставят услуги, свързани с виртуалните валути. На сходно мнение е и друга влиятелна международна организация – Международният валутен фонд.

В. Драмалиев: Криптовалутите нямат общо с интернет балонаДрамалиев засегна и една от темите, която вълнува доста инвеститори във виртуални валути у нас

За разлика от стандартните предупреждения относно измамите и прането на пари, които могат да се извършват чрез криптовалути, мнението на БМР засяга нещо много важно и често подценявано – засега виртуалните валути и самата блокчейн технология не могат да постигнат мащаб, който да ги превърне в глобална алтернатива на фиатните пари.

Въпреки, че според някои пазарна капитализация на криптопазара в размер на настоящите 276 млрд. долара е доста сериозна, това е просто капка в морето спрямо реалните финансови пазари по света.

Към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува срещу 6 484 долара или на около три пъти по-ниска цена спрямо края на 2017 година, сочат данните на CoinMarketCap.