Най-добрите 50 ресторанта в света за 2018 г. вече са ясни, като италианската Osteria Francescana заема първото място.
Представителите на топ ресторанти от пет континента се събраха в испанския град Билбао за церемонията по награждаването по-рано тази седмица.
Това не е първият път, в който Osteria Francescana, чийто главен главен готвач е Масимо Ботура, е коронясан за най-добър ресторант в света - той беше на върха и през 2016 г., припомня британският Independent.
Второто място за 2018 г. бе присъдено на El Celler de Can Roca в Испания (на трето място през миналата година).
С една позиция напред в класацията, в сравнение с 2017 г., се придвижва и френският Mirazur (на трето място).
Победителят от миналата година - Eleven Madison Park от Ню Йорк, се класира на четвърто място през 2018 г.
Забележима е и липсата на готвачи от нежния пол на наградите, които са известни като Оскарите на хранителната индустрия. От първите 50 ресторанта само четири могат да се похвалят с главни готвачи жени.
Ето и топ 50 на най-добрите ресторанти в света:
Osteria Francescana (Модена Италия) - Най-добър ресторант в Европа El Celler de Can Roca (Жирона, Испания) Mirazur (Мантон, Франция) Eleven Madison Park (Ню Йорк, САЩ) - Най-добър ресторант в Северна Америка Gaggan (Банкок, Тайланд) - Най-добър ресторант в Азия Central (Лима, Перу) - Най-добър ресторант в Южна Америка Maido (Лима, Перу) Arpege (Парис, Франция) Mugaritz (Сан Себастиан, Испания) Asador Etxebarri (Акспе, Испания) Quintonil (Мексико сити, Мексико) Blue Hill at Stone Barns (Ню Йорк, САЩ) Pujol (Мексико сити, Мексико) Steirereck (Виена, Австрия) White Rabbit (Москва, Русия) Piazza Duomo (Алба, Италия) Den (Токио, Япония) Disfrutar (Барселона, Испания) Geranium (Копенхаген, Дания) Attica (Мелбърн, Австралия) Alain Ducasse au Plaza Athénée (Париж, Франция) Narisawa (Токио, Япония) Le Calandre (Рубано, Италия) Ultraviolet (Шанхай, Китай) Cosme (Ню Йорк, САЩ) Le Bernardin (Ню Йорк, САЩ) Boragó (Сантяго, Чили) Odette (Сингапур) Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Париж, Франция) D.O.M. (Сао Пауло, Бразилия) Arzak (Сан Себастиан, Испания) Tickets (Барселона, Испания) The Clove Club (Лондон, Векикобритания) Alinea (Чикаго, САЩ) Maaemo (Осло, Норвегия) Reale (Кастел ди Сангро, Италия) Restaurant Tim Raue (Берлин, Германия) Lyle’s (Лондон, Великобритания) Astrid y Gastón (Лима, Перу) Septime (Париж, Франция) Nihonryori RyuGin (Токио, Япония) The Ledbury (Лондон, Великобритания) Azurmendi (Ларабецу, Испания) Mikla (Истанбул, Турция) Dinner by Heston Blumenthal (Лондон, Великобритания) Saison (Сан Франциско, САЩ) Schloss Schauenstein (Фрьостенау, Швейцария) Hiša Franko (Кобарид, Словения) - New entry Nahm (Банкок, Тайланд) Test Kitchen (Кейптаун, Южна Африка) - Най-добър ресторант в Африка15 ужасно отвратителни ястия, сервирани в най-елитните ресторантиНарастващата глобализация означава, че хората днес се срещат с екзотични и чуждестранни храни много по-често, отколкото по всяко друго време в историята