С разнопосочна и предпазлива търговия стартира борсовата сесия на азиатските пазари в сряда. Широкият индикатор MSCI Asia-Pacific, който следи движенията на акциите на най-големите компании в региона, отчете спад от 0.3%.

Най-силни понижения към момента регистрират индексите в Китай и Хонконг. CSI300 загуби близо половин процент от стойността си и остана близо до 13-месечното дъно, достигнато по-рано тази сдемица, под натиска на опасенията от нова размяна на търговски санкции между Вашингтон и Пекин.

Дори и силните данни за печалбите на индустриалните компании в Поднебесната империя не успяха да вдъхнат оптимизъм у инвеститорите. Статистиката показа, че положителният финансов резултат на китайската индустрия бележи ръст от над 20% през май, до над 607 милиарда юана, или около 92 милиарда долара.

Общата печалба за първите пет месеца на годината достига 2.73 трилиона юана.

Изключение от общия негативен тренд тази сутрин направи австралийският борсов индекс ASX 200, който добави 0.1%, подкрепен от поскъпването на петрола и повечето суровини и метали на стоковите пазари.

Цената на "черното злато" продължи да се повишава, след като САЩ призоваха останалите държави по света да спрат да купуват ирански петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август преминаха над нивото от 70 долара за барел, поскъпвайки с 0.4% в сутрешната търговия. Сортът Брент също регистрира ръст от 0.4 на сто, до ниво от 76.45 долара за барел.

На противоположния полюс пък остава златото, което продължава да губи позиции под натиска на поскъпващия долар и повишаващите се облигационни доходности. Тази сутрин ценният метал поевтиня с още 0.2%, до 1 257 долара за тройунция.

На пазара на криптовалутите също се наблюдава устойчив негативен тренд, който намери продължение и в днешната търговия. Bitcoin поевтиня с близо 3% на платформата Bitfinex, до ниво от малко над 6 000 долара за брой.

Втората най-търгувана криптовалута Ethereum загуби над 7% от стойността си, до 428.42 долара за брой.

Стив Возняк, един от основателите на Apple, заяви във вторник по време на технологичната конференция NEX в Ню Йрок, че в момента ситуацията на криптопазара напомня на типичен финансов балон.

По думите му блокчейн технологията е надеждна и вероятно ще намери приложение в много сфери, но за това ще бъде необходимо много повече време, отколкото някои очакват.