Упоритите опити на президента на САЩ Доналд Тръмп да повлияе на износа на петрол на Иран скоро може да помогнат на цените на суровината да премине нивото от 90 долара за барел, заявиха анализатори пред CNBC.

Цените на фючърсите на суровия петрол се движат близо до многогодишни върхове, след като по-голям от очаквания спад в петролните резерви на САЩ подсили ръста им, предизвикан от ограничаването на износа на Канада, опасенията около износа на Либия и опитите на администрацията на Тръмп да ограничи износа на Иран.

“В момента се намираме в много атрактивна среда за цените на петрола и според нас, суровината ще поскъпне до 90 долара до второто тримесечие на следващата година,” казва Хутан Яжари от Bank of America Merrill Lynch.

“Навлизаме в среда, при която има проблеми с предлагането по цял свят. Разбира се, президентът Тръмп също така е доста активен в опитите си да изолира Иран и да накара съюзниците на САЩ да не купуват петрол от страната,” добавя той.

Петролът от сорта брент се търгуваше на цена от над 78 долара вчера, поскъпвайки с около 0.7%, докато цената на щатския лек суров остана без промяна на ниво от 72.72 долара.

Във вторник САЩ настоя всички страни да спрат да внасят петрол от Иран от началото на ноември. Твърдата позиция на администрацията на Тръмп е част от опитите за допълнителна политическа и икономическа изолация на Иран.

Повечето големи вносители на петрол от Иран обаче пренебрегнаха почти едностранната политика на САЩ спрямо Иран.

Този ход последва решението на ОПЕК от миналата седмица да увеличи производството. Петролният картел ще се опита да успокои цените, след като те скочиха с над 40% за последните 12 месеца.