Лозе на покрива, или как градското земеделие завладя Ню Йорк
За 34-годишния предприемач Девин Шумейкър перфектното място за лозови насаждения не е долината Напа, нито пък регионът Фингър Лейкс край Ню Йорк.
Неговите лозя са разположени на покрива на стара корабостроителница в бившия индустриален район на Бруклин, пише Reuters.
По думите му мястото има много предимства, включително почти пълната липса на заболявания по насажденията. Постоянните въздушни течения не позволяват разпространението на гъбични инфекции, а в същото време растенията са изложени постоянно на слънце.
Шумейкър и неговата компания Rooftop Reds са сред пионерите в индустриалното "покривно" производство на вино. Той се присъединява към малките винарни, които се стремят към задоволяване на търсенето на продукти с местен произход.
Иначе градското земеделие преживява истински бум в Ню Йорк и в други големи американски мегаполиси. На територията на Голямата ябълка в момента оперират поне седем градски ферми. Покривите на големите сгради са атрактивна дестинация за тях, тъй като по този начин се използват в максимална степен наличните площи.
Много нюйоркчани произвеждат вино за собствена консумация от лозя, които отглеждат на покривите си. Rooftop Reds обаче иска да прокара пътя на комерсиалната дистрибуция на този тип продукти.
И не са единствените - миналата година винарната Vinícola Urbana от Мексико Сити пусна на пазара първата си реколта вино от лозя, отглеждани на покрив.
"Покривното" вино на Девин Шумейкър ще излезе на пазара през 2019 г., а дотогава винарната му все още ще предлага вина, които са произведени от лозята й във Фингер Лейкс, както и специални реколти на други производители.
Първата реколта от лозята на покрива обаче няма да е по джоба на средностатистическия американец. Плановете на Шумейкър са да я продава на цена от 1 000 долара за бутилка. По думите му това е първото подобно вино, което ще притежава голяма колекционерска стойност.
"Ако никой не иска да го купи, ще си го изпия сам", категоричен е той.
В момента Rooftop Reds разполага с площ от около 1400 квадратни метра, на които са разположени 42 реда лози от сорта Бордо, а между тях има маси за пикник, хамаци и шезлонги. Винарната домакинства различни събития всяка седмица, включително филмови вечери и курсове по йога.
Според Шумейкър, градското земеделие може да помогне за озеленяването и облагородяването на градските площи. Растенията филтрират замърсителите на въздуха, а собственото производство на вино има много по-малък въглероден "отпечатък", отколкото вносът му от Европа или от другаде.
Той обаче е сигурен, че най-голямото предимство на неговия продукт ще бъде вкусът. "Скептици винаги ще има. Но в крайна сметка, доказателствата се крият в самия плод", казва създателят на Rooftop Reds.