Необходимо е от време на време да взимате решения относно кариерата си и професионалните завои, които предстоят. В някои случаи се налага да действате кардинално, а в други – да рискувате заради развитието на кариерата си.

Важно да съумявате да направите удачен избор, балансирайки между ежедневната рутина и внезапно отворилите се възможности и да вземате решения, които няма да провалят професионалното ви развитие.

Forbes назовава пет кариерни решения, които тласкат към неуспех:

Съгласявате се, ако е „безопасно“

Служителите е естествено да предпочитат нещо по-безопасно и надеждно, когато става дума за кариерата им. Проблемът е, че днес нищо не е действително „безопасно и надеждно“, освен талантите, които притежавате, и вашето намерение да ги използвате и развивате.

Цели отрасли изчезват и се превръщат в нови направления. Много професионалисти, които са престанали да обновяват своите знания и набор от навици, откриват, че вече не са конкурентни на пазара на труда.

Съвет: Не се вълнувайте за безопасността. Единственото безопасно занимание е да се самоусъвършенствате и да използвате знанията си, за да помагате на другите.

Не използвате най-съществените си таланти

Повечето специалисти не разбират, че всеки един от нас притежава огромни природни таланти и способности, които са необходими на света и които работодателите са длъжни да поощряват. Ключът към успеха е да идентифицирате кои са вашите таланти и да се научите да ги прилагате.

Съвет: Повечето хора не могат да отговарят на въпроса „В какво сте силни?“. Ако и вие не можете, отделете време, за да узнаете отговора.

Отказвате да направите завой в кариерното си развитие, който отговаря на промените на пазара

Не е добре, когато хората отказват да приемат, че светът се променя и вече се е променил. Поради това усещат в един момент, че не могат да бъдат успешни. Пропуснали са да „завият“, когато са имали възможност да направят това.

Съвет: Изследвайте и пробвайте 5 различни професионални поприща, които ви позволяват да направите кариерен завой, използвайки всичките си знания.

10 неща, които да направите, преди да навършите 40 годиниПътувайте, забавлявайте се, живейте

Отказвате да приемете факта, че не трябва да мислите само за една работа или длъжност

Стотици корпоративни работници, които много години работят на едно място, не мислят за друго развитие на кариерата си. Те са изключени от външния свят. Не участват в създаването на контакти в други професионални сфери и не мислят за нищо ново или непознато. Смятат, че те са работата си.

Съвет: Отделете време, за да започнете да излизате извън границите на професионалното си поприще. Светът е красив и предлага вдъхновяващи сфери за реализация.

У вас отсъства намерение да се развивате

Когато решите да не се развивате и да не растете в кариерен план, нормално е професионалните възможности пред вас да стават все по-малко.

Съвет: Не може да бъдете успешни, ако не растете. Излезте от комфортната си зона. Това е важно за вашето щастие и реализация. Определете три посоки, в които бихте искали да се развивате. Изберете нещо ново, което да ви движи напред.