Американският щат Аляска, който отдавна бе последният бастион на Blockbuster, предстои да изгуби последните два магазини на веригата видеотеки.

Вчера от Blockbuster Alaska обявиха, че последните два магазина в щата затварят през следващата седмица. Двата магазина, които се намират в Анкъридж, ще спрат работа на 16 юли. Те ще отворят отново през авуст, но само за разпродажба на стоковите наличности.

"Това са последните два магазина на Blockbuster в Аляска, които оцеляха, и за нас е тъжно да се сбогуваме с нашите клиенти," казва в пост във Facebook Кевин Деймюд, генерален мениджър на магазините. "Ние ви считахме за част от семейството през последните 28 години."

Blockbuster подаде заявление за фалит през 2010 г. В последвалите години обаче магазини на франчайз към компанията продължиха да работят в цялата страна, информира Business Insider.

Blockbuster успя да запази магазините си в Аляска по-дълго, отколкото в останалата част на страната, благодарение на дългата зима в щата и традиционно бавния безжичен интернет.

Изпълнени с носталгия посетители се тълпяха пред магазините на Blockbuster в Аляска, за да се снимат с легендарните емблеми надписи в синьо и жълто и пред щандовете с DVD-та.

През последните няколко години обаче дори и магазините на Blockbuster в Аляска постепенно замираха вследствие на възхода на компании за стрийминг като Netflix.

Със затварянето на магазините в Аляска Blockbuster ще остане само с един-единствен магазин в САЩ, който се намира в Бенд, щата Орегон.