Наскоро Европейският съюз наложи рекордна глоба в размер на 4.3 млрд. евро (5.1 млрд. долара) заради господстващо положение на пазара на нейната операционна система за мобилни устройства Android.

Глобата е най-голямата, налагана някога, и надхвърля тази от 2.4 млрд. долара, с която бе наказана Google миналата година заради практиките си, свързани с онлайн пазаруването. Очаква се глобата да възлезе на двуседмичните приходи на технологичния гигант, което няма как да не се отрази леко дори и на компания с възможностите на Alphabet - компанията майка на Google.

По-важното обаче е, че ЕС предостави на Google 90 дни, за да преустанови тези практики, които съюзът счита за незаконни. В противен случай компанията може да понесе нови глоби от страна на Европейската комисия.

Говорител на Google е заявил пред Digital Trends, че “Android е предоставила по-голям избор за всички, а не по-малък. Жизнената екосистема, светкавичните иновации и по-ниските цени са класически отличителни белези на силната конкуренция. Ще обжалваме решението на ЕК.”

Главният изпълнителен директор на Googlе Сундар Пичай подкрепи тази позиция в Twitter, като добави, че съществуването на Android е довело до силна конкуренция. Притеснителното за потребителите на Android навсякъде е, че Пичай даде индикации, че решението на ЕС може да промени начина, по които се използва Android.

Ако искате да изглеждате богати и умни, купете си iPhoneСпоред Националното бюро за икономически изследвания, ако човек притежава iPhone в САЩ, вероятността да се прогнозира с точност, че има високи доходи е 69%

“През 2007 г. избрахме да предложим Android на производителите на телефони и на мобилните оператори безплатно,” написа Пичай. “Разбира се, има разходи, свързани с изграждането на Android, и Google е инвестирала милиарди долари през последното десетилетие, за да превърне Android в това, което е днес … ние генерираме приходи само ако нашите приложения биват инсталирани и ако хората изберат да използват нашите приложение, вместо конкурентни.”

Настояването на Google да бъдат използвани нейните приложения, означаваше, че Google може да печели пари от нещо, което на практика е безплатна услуга. Без способността си да гарантира, че Chrome и Google Search се инсталират и използват винаги, Google не може да очаква да печели пари от Android по същия начин, както досега. Това може да означава началото на платената услуга Android за производителите, което пък от своя страна да доведе до по-скъпи телефони за потребителите.

Вероятно това решение на ЕС обаче ще означава просто по-голяма конкуренция за Google, което по принцип е добре за потребителите и е нещо, от което единствено в Google може да са недоволни.