Цената на биткойна днес надхвърли 8 000 долара за първи път от средата на май, което накара мнозина да прогнозират завръщане на положителните нагласи, които миналата година оскъпиха криптовалутата до близо 20 000 долара.

Поредният импулс за биткойна идва след седмица, в която най-популярната криптовалута добави близо 20% към цената си, вследствие на новините, че световни финансови гиганти проучват възможността да се включат на пазара, както и на няколко положителни регулаторни новини от цял свят.

В същото време делът на биткойна от общия пазар на криптовалутите се повиши до 47% тази седмица, което е най-високото ниво от декември миналата година, показват данни на CoinMarketCap.

Ето какво тласка цената на биткойна нагоре според Forbes:

Мнозина отдават положителните настроения напоследък на очакваното одобрение на борсово търгуван фонд (ETF), свързан с криптовалутата.

Щатската Комисия по ценни книжа и борси обмисля дали да одобри ETF-а, който бе заявен в CBOE от базираната в Ню Йорк VanEck и от блокчейн платформата SolidX.

Биткойн или Бъфет? Смелчага е готов да заложи милиони на първотоАвстралиец смята, че цената на биткойна ще надхвърли тази на акциите на компанията на милиардера до 2023 г.

Ако бъде одобрен, това означава, че хората ще могат да инвестират в биткойна, без да се занимават с борси, които често са обект на тромави регулации и липса на обществено доверие.

Изглежда, че биткойн ETF-ът вероятно ще бъде одобрен, според непотвърдена информация на ICO Journal от края на миналата седмица, пише Forbes.

Новината, че BlackRock, най-голямата компания за управление на активи в света, проучва възможността да инвестира в криптовалути все още тласка цената на биткойна нагоре, като инвеститорите се надяват, че ръстът на институционалните инвестиции ще доведе до ново търсене на дигиталните валути.

Новината за BlackRock бе подкрепена и от информацията за назначаването на Дейвид Соломон за главен изпълнителен директор на Goldman Sachs през миналата седмица. Соломон заяви през юни, че инвестиционната банка проучва разширяване на услугите си, свързани с биткойн и криптовалути.

По отношение на регулаторните новини, миналата седмица международният регулатор - Бордът за финансова стабилност, пусна доклад, според който биткойнът и криптовалутите в момента не представляват заплаха за световната финансова система.

Поскъпването на биткойна обаче не се пренесе със същите темпове и при другите криптовалути.