Според проучване на Gallup 70% от служителите в САЩ се чувстват емоционално откъснати от работното си място. Въпреки първоначалното въодушевление, което идва с новата позиция, впоследствие то често отмира и се превръща в апатия.

Вие попадате ли в същата категория? Повечето предприемачи биха били обидени от това – в крайна сметка те сами са избрали работата си. На всеки човек във всеки един етап обаче може да му се случи да остане в застой. Предприемачите също не са защитени.

Без съмнение да напуснете работа или да започнете да се знаимавате с нещо съвсем различно е предизвикателство. Има стойност в усещането за комфорт и сигурност, което идва от ролята ви в компания, с която сте свикнали. От друга страна, извън нея има безброй възможности, а животът е кратък. Да стоите на работа, която не ви въодушевява, особено когато на хоризонта има толкова много други възможности, обикновено не е най-добрия начин, по който да използвате времето си.

Следете за тези осем сигнала, които са индикатор, че сте отегчени от това, с което се занимавате, и имате нужда от промяна:

1. Не сте толкова енергични, както обикновено

Когато човек не харесва работата си, това може да се отрази на неговата енергия. Предвид факта, че професията отнема толкова голяма част от от времето ви, тя вероятно ви изцежда, ако смятате че е отегчаваща и че буксувате на едно място. Работа, която обичате, от друга страна, ви зарежда с енергия.

Когато забележите, че нямате толкова енергия за нещата, с които се занимавате ежедневно, би трябвало да се запитате дали това не се дължи на вашата работа.

2. Предпочитате да правите други неща, вместо да се занимавате с основната си работа.

Работата не винаги е най-вълнуващото нещо, но в идеалния случай би трябвало да правите, това което ви харесва. Помислете за нещата, за които отговаряте и ако ги правите с неохота, това може да е признак, че сте отегчени.

Хората клонят към задачи и дейности, които ги интересуват. В тази връзка желанието да прекарвате по-голяма част от времето си в дейности, които нямат нищо общо с работата ви, говори нещо за настоящите ви интереси.

3. Изпитвате по-силно желание почивните дни да идва по-бързо.

Уикендите са хубаво нещо, без значение къде работите. Но ако имате ясно изразено разграничение между седмицата и уикенда, това е издайнически сигнал.

Уикендите трябва да служат за хубава почивка, но не и да се гледа на тях като на нещо, което е несравнимо по-добро от това, с което се знаимавате през седмицата. Когато това обаче е факт, разумът ви дава сигнал, че иска да бъде навсякъде другаде, но не и в офиса.

4. Страдате от понижена концентрация.

Колко продуктивни сте, докато сте на работа? Чувствате ли, че посвещавате цялата си енергия и внимание на нещото, което вършите в момента, или постоянно губите концентрация? Ако проверявате често телефона си или социалните медии или пък прекарвате време в правенето на други неща, докато сте на работа, това е ясен признак, че търсите външна стимулация.

5. Нямате проблем с това, че не давате всичко, на което сте способни

Това е особено опасно за предприемачите: Колко усилия полагате за нещата, с които се занимавате на работа? Когато отговорът не е близо до 100% и е не е в резултат на извънредна семейна ситуация или друго подобно събитие, би трябвало да се запитате дали това ви притеснява. Ако не ви притеснява, вероятно сте изгубили страстта си към работата.

Най-добрата работата сама по себе си е мотивираща. Когато нямате проблем с това, че не давате всичко от себе си, това е признак за апатия към нещото, с което се занимавате.

11 симптома, че стресът ви идва в повечеОт забравяне на най-елементарни неща до проблеми с мускулите...

6. Често поглеждате към часовника.

При идеални условия на работното място дните летят, като в края на всеки ден ви се иска да сте имали повече време. От друга страна времето минава много по-бавно, ако работата ви отегчава.

Добър индикатор за това е колко често поглеждате към часовника, докато сте на работа. Ако всеки ден само чакате да стане 17:00 часа, за да си тръгнете, какво говори това за отдадеността ви към работата?

7. Изпитвате ненавист към работата или към хората около вас

Когато сте разочаровани от работата или от средата, е лесно да натрупате гняв или ненавист към хората около вас.

Улавяте ли се, че правите това и обвинявате хората около вас за злодеяния, които те всъщност не са извършили?

Ако да, запитайте се защо. Това вероятно се дължи на ситуацията, която в момента ви носи разочарование. Трудно е да се радваме за другите или с тях, когато се концентрираме върху нещата, за които не сме щастливи в собствения си живот.

8. Често мислите за това да се занимавате с нещо различно

Минава ли ви през ума да работите на някаква друга позиция в компанията или да прекарвате повечето си време, като се занимавате с нещо друго? Ако е така, това е много силен сигнал, че сте отегчени и сте готови за промяна.

Нямаше постоянно да търсите отдушник, ако това не беше така. Впоследствие, колкото повече мислите за алтернативи, толкова по-вероятно е да се заемете с някоя от тях.

Може да е трудно, но опитайде да се вслушвате в сигналите, когато можете. Предприемането на огромна промяна, особено когато притежавате компания, не е лесно. Има някои случаи, в които, поради финансови ограничения или други съображение, това може да се окаже дори невъзможно.

Когато имате възможност обаче, съберете кураж. Вслушвайте се в мислите си. Ако сте честни със себе си, ще бъдете наясно как се чувствате. Въпросът е дали ще последвате инстинкта си.