Да загубиш 16 млрд. долара за 24 часа?

Да, възможно е. При това само за 1 ден! Именно толкова е спадът в състоянието на Марк Закърбърг в рамките на вчерашния ден.

Съоснователят на Facebook понижи богатството си с 15.9 млрд. долара и днес вече разполага със 70.6 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg. Спадът му отрежда 6-а позиция сред топ богаташите в световен мащаб, спрямо трето място преди ден.

Това се случи, след като книжата на социалната мрежа поевтиняха с 18.96%, до 176.26 долара за брой. Преди ден компанията публикува отчета си за второто тримесечие на годината, който разочарова анализаторите и инвеститорите.

Базираната в Менло парк, Калифорния, компания обяви 5.12 млрд. долара нетна печалба за тримесечието, или 1.74 долара печалба на акция, в сравнение 3.89 млрд. долара, или 1.32 долара на акция, за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба на акция в размер на 1.71 долара.

Подредиха българин до Марк ЗакърбъргВладимир Тенев е на 24-то място в класацията на Fortune 40 под 40.

Печалбите обаче не са това, което притесни инвеститорите. Facebook отчита 13.04 млрд. долара продажби, което е с 41.9% повече на годишна база, но бе по-малко от това, което анализаторите очакваха.

Спадът в капитализацията на компанията само в рамките на вчерашната борсова сесия бе от 119 млрд. долара, a цената на акциите падна до най-ниското си ниво от 3 месеца насам.