По-голямата част от борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха повишения в сряда, подкрепени от позитивната инерция на Уолстрийт.

В Китай обаче индикаторите на капиталовия пазар се оцветиха в червено, след като стана ясно, че САЩ има намерение да наложи нови, по-високи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Информацията беше публикувана от Bloomberg, които цитират анонимни източници, близки до Белия дом.

В същото време се водят разговори между представителите на кабинета на американския финансов министър Стивън Мнучин и на китайския вицепремиер Лиу Хе, които имат за цел да намерят начин за възстановяване на диалога и сваляне на напрежението в търговските взаимоотношения между двете страни.

Към момента Shanghai Composite отстъпва с 0.3% спрямо вчерашните си нива, а Hang Seng регистрира минимален спад от 0.1 на сто.

В Япония Nikkei 225 регистрира ръст от близо процент, подкрепен от спада на йената и силните финансови резултати на някои от водещите индустриални компании в страната. Автомобилният гигант Honda отчете ръст от 11% в печалбата за първото финансово тримесечие на годината, а акциите му поскъпнаха близо 3 на сто.

В Южна Корея водещият борсов индикатор Kospi също се повиши с около половин процент.

Сред печелившите позиции тази сутрин се наредиха тези на доставчиците на компоненти за Apple, като LG Innotek, Foxconn, Sunny Optical и Hon Hai Precision Industry. Вчера американската компания публикува отчета си за второто тримесечие, който показа ръст на продажбите от 17%.

Печалбата също надвиши прогнозата на анализаторите, достигайки 2.34 долара на акция при очаквани 2.18 долара.

На валутните пазари щатският долар отчете лек ръст след информацията за задаващото се увеличение на митата върху китайския внос. Доларовият индекс, който следи представянето на "зелените пари" спрямо кошница от шест световни валути, добави 0.1% към стойността си в стурешната търговия.

Към момента еврото се разменя за 1.1680 долара, а курсът спрямо японската валута се движи на ниво от малко под 112 йени за долар. Британският паунд пък се търгува на 1.3106 спрямо щатския долар.

На стоковите пазари петролът отчете понижение, след като снощи данните на Американския петролен институт показаха неочакван ръст на запасите с 0.6% за последната седмица. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември поевтиняха с 0.5% тази сутрин, до ниво от 68.39 долара за барел. Сортът Брент пък се понижи с 0.3 на сто, до 73.97 долара.

Златото отстъпва с 0.28% в сурешната търговия, до ниво от 1220 долара за тройунция.