Предполага се, че златото е рай, убежище за инвеститорите в смутни времена.

Но насред търговската война златото навлезе в корекция, смъквайки се с над 10% спрямо миналогодишния си връх.

Какво кара цената на златото да пада в последно време? Просто казано - силният щатски долар,

Очакванията за повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв помогнаха за увеличаването на стойността на щатската валута.

Силният долар често е лошо нещо за златото, тъй като го прави по-скъпо за инвеститорите по света.

„Жълтият метал очевидно не успява да регистрира значително възстановяване през последните седмици, въпреки глобалните търговски търкания, които създават несигурност”, казва Лукам Отунуга, анализатор в брокерската фирма FXTM, в бележка за клиенти.

През тази седмица не се очаква ФЕД да вдигне лихвите. Но инвеститорите ще следят изявлението на централната банка, особено след като президентът Тръмп критикува политиката за повишаване на лихвите.

Наим Аслам, ръководител пазарни анализи в Think Markets UK, коментира, че ако ФЕД продължи да демонстрира увереност в икономиката, пазарът ще приеме това като знак, че са възможни още две повишавания на лихвите през тази година.

Това би означавало още лоши новини за златото и средностатистическите инвеститори, много от които залагат на златото чрез популярни борсово търгувани фондове.

Някои от ETF-тите записват спад между 6 и 10% през тази година.

Как да се защитим от инфлация?И колко можем да загубим, ако не го направим

Джон Косар, ръководител пазарни статегии към Asbury Research, не вижда сигнали за спиране на спада при златото. Той посочва в доклад, че цените на златото ще продължат да падат през цялата настояща година. Косар отбелязва, че инвеститорите трябва да устоят на изкушението да купят злато „за всеки случай”.

Златото обикновено се класифицира като класически актив, влияещ се от страховете на пазара. Но понастоящем, въпреки пазарната волатилност, особено забележима при спада на технологичните акции, инвеститорите не поглеждат към ценния метал.