Шефът на Tesla Илон Мъск се изправя пред две отделни съдебни дела - на фона на обвиненията, свързани с практиките на ръководените от него фирми, предава BBC.

В едното дело бивш служител на Tesla, който бе обвинен в саботаж от бившите си работодатели, отвръща на удара, обвинявайки компанията в „опасно и разточително” поведение.

В другото дело бивши служители на SolarCity твърдят, че са уволнени несправедливо, след като са разкрили доказателства за фалшиви разчети, свързани с продажбите.

Tesla отрича тези обвинения.

През юни тази година автомобилният производител заведе дело срещу Мартин Трип, бивш технически служител във фабриката на Tesla в Невада, обвинявайки го, че е хакнал системата и е предал конфиденциална информация на трети страни.

Сега обаче Мартин Трип отвърща с дело за клевета, нарушаване на личното пространство и умишлено предизвикване на емоционален стрес. Трип търси компенсация от най-малко 1 млн. долара.

Трип твърди, че е поверил информация, показваща лошите практики относно замърсяване на околната среда, която впоследствие е изтекла в медията Business Insider.

Бившият служител също така обвинява Илон Мъск за това, че милиардерът публикува в Twitter, че Трип е бил подкупен от медията.

Загуби ли Илон Мъск контрол над машината си за хайп?Илон Мъск работи на няколко полета едновременно

В другото дело трима бивши служители на SolarCity посочват, че са били уволнени, след като са се опитали да предотвратят несправедливост.

Те твърдят, че са разкрили фалшиви разчети за продажбите на компанията, използвани за повишаване на стойността на SolarCity и за получаване на бонуси от отделни служители.

Те казали на Мъск и на други мениджъри за притесненията си, но след това били уволнени през май 2017 г.

Tesla посочва, че е разследвала изцяло казуса и фактите не подкрепят обвиненията.