От Лондон до Сидни и от Пекин до Ню Йорк, цените на имотите в някои от най-търсените градове тръгват надолу.

Комбинацията от данъчни промени с цел ограничаване на търсенето, имотни оценки далече от достъпността и по-затегнати изисквания за кредитиране се отразиха на пазара, пише Bloomberg.

Това може да има и по-всеобхватни усложнения, защото богаташите по света купуват домове на различни континенти, което означава, че спад в цените в една страна вече може да бъде заплаха и за други пазари, според Международния валутен фонд (МВФ).

Падащите продажби в Лондон

Цените на имотите в английската столица започват да падат, тъй като опасенията около ефекта от брекзит, забавящия се ръст на икономиката и високите цени намаляват търсенето. Броят на сделките намалява, а все повече имоти биват обявявани за продажба с промяната на пазарните нагласи.

Имотите в най-добрите райони на Централен Лондон поевтиняват с близо 18% от пика си през 2014 г., като някои от жилищата губят до една трета от стойността си, според данни на Savills Plc.

В същото време строителите са започнали работа по рекорден брой скъпи апартаменти, създавайки свръхпредлагане на мултимилионни апартаменти в град с хроничен недостиг на достъпни жилища.

На път към изхода

Все повече собственици на имоти в Лондон избират да продават, въпреки че темпът на продажбите се забавя

Купувачите в Пекин изчакват

Мерките на Китай срещу прегряването при цените на имотите замрази продажбите и насочи цените надолу. Над 30 ограничения, от прагове за закупуване до лимити при ипотечното кредитиране, помогнаха за спада на продажбите по райони до историческо дъно през тази година.

Някои строителни предприемачи с финансови ограничения дори предлагат новопостроените жилища на по-ниски цени от съществуващите. В бъдеще се очакват още пречки — градът иска да увеличи броя на жилищата, които се отдават под наем и на субсидираните от държавата достъпни имоти, което накара някои купувачи да отложат покупката си.

Посока надолу

Цените на имотите в Пекин са в низходяща спирала през 2018 г.

Как климатичните промени влияят върху цените на жилищата? През последните 10 години цените на жилищата в районите с нисък риск от природни бедствия изпреварват тези в застрашените зони

Сидни: Край на „страха да не пропуснеш“

Цените на имотите в най-големия австралийски град падат поради комбинация от кредитни ограничения, недостатъчна достъпност и края на “страха да не пропуснеш.”

Притеснени от факта, че стандартите за кредитиране се влошават заради стремежа на банките към по-голям пазарен дял, регулаторните органи в страната предприемат мерки срещу агресивното кредитиране. Това затрудни получаването на финансиране, най-вече от страна на инвеститорите, които движеха пазара.

Предвид цените, които вече са вторите най-високи в света, съотнесено към доходите, според Demographia, ограниченията по отношение на достъпността също оказват своя ефект.

Променящ се пазар

Цените на имотите в Сидни се понижават в последните 10 месеца

Придирчивите купувачи в Манхатън

Продажбите на жилищни имоти в най-скъпия квартал на Ню Йорк се понижават в три поредни тримесечия, което позволява на купувачите да бъдат придирчиви, докато непродадените жилища се увеличават, а опасенията, че цените са се покачили прекалено много и прекалено бързо нарастват, се увеличават.

На пазара е имало близо 7 000 апартамента в края на второто тримесечие, или с 11% повече, в сравнение с година по-рано. Продажбите падат със 17%, до малко над 2 600. Строителните предприемачи обаче все още изваждат новопостроени луксозни апартаменти на пазара – 4 600 нови апартаменти се очаква да бъдат обявени за продажба в Манхатън тази година.

Резултатът е спад в цените – осреднената стойност на жилищата, които са се продали през второто тримесечие, се е понижила със 7.5%, до 1.1 млн. долара.

Краят на вечното поскъпване

Ценните на апартаментите в Манхатън бяха засегнати от големия брой непродадени имоти на пазара

Предупредителни знаци в Торонто

Торонто показа, че цените на жилищата могат бързо да се вдигнат след спад, но в бъдеще се задават проблеми под формата на ескалиращо напрежение около търговията със САЩ и вероятността от по-нататъшно вдигане на лихвите.

Цените на имотите възстановиха голяма част от спада от върха им през април 2017 г. Търсенето продължава да изпреварва предлагането, въпреки усилията на правителството да предотврати спекулативните сделки.