Германия ще промени данъчното си законодателство, за да задължи търговците, използващи онлайн платформи като eBay и Amazon, да плащат данъци в страната.

Ходът среща огромен отпор и критики от страна на технологичното лоби.

„Няма да толерираме търговци на дребно в онлайн магазините – особено тези, базирани зад граница, които са извън обсега на германските данъчни служби“, посочва Улрике Демер, говорител на правителството, цитиран от Financial Times.

По думите й, законопроектът е разработен така, че „да защитаwа честните бизнесмени от недостатъци в конкуренцията“. Законпроектът е внесен в парламента в сряда, като ще изисква одобрението на немските депутати.

Проектът предвижда операторите на електронни платформи за търговия да носят отговорност за избегнати данъци при сделки, осъществени чрез техните сайтове.
Всички оператори на платформи за електронна търговия ще са длъжни да събират данни за продавачите, включително техните имена, адреси, номера за данъчно идентифициране и адресите, до които се доставят поръчките, както и данни за самите трансакции.

Операторите като eBay и Amazon ще имат и задължението да проверяват дали търговците са регистирани в немското финансово министерство, за да плащат данъци.

Правителството посочва, че страната губи стотици милиони евро всяка година поради неплатени данъци при онлайн сделки.

Най-често това се случва при търговци, които се намират в държава, различна от Германия и не попадат под юрисдикцията на немските данъчни служби,

Електронната търговия оформя около 10% от общата търговия на дребно в Германия или около 53 млрд. евро, по данни на Германската асоциация на търговците на дребно.

Законопроектът е силно критикуван от дигиталното лоби Bitkom, които посочват, че това ще спъне развитието на онлайн търговията в страната. Според тях законът ще засегне всички онлайн търговци в Германия без изключение.

Цензура ли е новият закон против фалшиви новини в Германия?Безграничната субективност на това какво значи „реч на омразата” или „фалшива новина” моментално предизвика гнева на критиците

Германският ход идва на фона на засилени регулаторни действия на Европейския съюз срещу щатските технологични компании. През миналия месец Европейската комисия наложи глоба в размер на 4.3 млрд. евро на Google за нарушаване на конкуренцията в Общността.

Това се случи само година след като ЕК бе наложила глоа в размер на 2.42 млрд. евро на компанията отново по казуси ,свързани с конкуренцията. Пак преди около година ЕК задължи Ирландия да получи от Apple 13 млрд. евро, която фирмата е успяла да спести от неразрешени данъчни облекчения, предоставени от ирландското правителство.

Германия прие и доста спорен закон против речта на омразата, според който Facebook и Twitter трябва да изтриват публикации, които не отговарят на стандартите в рамките на 24 часа след появата им. В протиен случай е предвидена глоба в размер до 50 млн. евро. Този закон предизвиква много дебати, тъй като се превръща в удобен инструмент за налагане на цензура.