Над 370 хил. акции на Градус АД се изтъргуваха само в първия час от началото на вторичната търговия с книжата на дружеството на Българска фондова борса.

Общият изтъргуван оборот по позицията до момента възлиза на 684 хил. лв., спрямо 694 хил. лв. за всички публични компании.

Със сделките до момента на нива от 1.80 до 1.85 лв., инвеститорите оцениха компанията на 450 млн. лв.

Градус АД вече е петата най-скъпа компания на капиталовия ни пазар след Чайкафарма Висококачествени лекарства, Софарма, Химимпорт и ЧЕЗ Разпределение България.

„Листването на Градус е положителен знак към всички останали компании, че капиталовият пазар може да служи като реална алтернатива за финансиране на частния бизнес. Компанията е доказателство, че добре планираното и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде голям успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност.

Присъединяването на още едно дружество с дейност, разпозната както в България, така и в Европа, с над 1300 служители, е един силен фактор за повишаването на репутацията на българския капиталов пазар", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Набраният капитал ще се използва от Градус за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти.