IKEA най-накрая ще стъпи на един дългоочакван пазар – Индия. Шведската компания планира утре сутрин да отвори първия си магазин в страната, който се очаква да бъде посетен от 7 млн. души в рамките на година.

Новият магазин ще е разположен на 37 160 кв. м и се намира в град Хайдарабад. С това компанията слага началото на своя план да инвестира 1.5 млрд. долара в Индия през следващите години.

Така до 2025 г. в страната се планират поне 25 магазина, като следващите локации ще са Мумбай, Бенгалуру и Гургаон, намиращи се в покрайнините на Делхи.

Всеки от магазините, които IKEA открива в Индия, ще е на стойност от около 145 млн. долара. Средносрочният план на компанията е тя да навлезе в 40 града на страната.

„Обвързваме се дългосрочно“, сподели пред медиите в Хайдарабад Питър Берцел, който е главен изпълнителен директор на IKEA в Индия.

Каква роля имат синовете на Ингвар Кампрад в IKEA след смъртта муТримата синове са известни с това, че избягват публичните изяви и досега почти не са давали интервюта

Той сподели, че Индия с нейните 1.3 млрд. души население, от които 50% са на възраст под 25 г., правят този пазар изключително атрактивен.

До този момент IKEA се въздържаше от откриването на магазини в Индия основно заради правителствените рестрикции по отношение на чуждестранните инвестиции.