Нискотарифната авиокомпания Ryanair бе принудена да отмени близо 400 полета поради стачка на пилотите, работещи на някои от най-големите пазари на превозвача.

Компанията посочва, че е отложила полети в Германия, Ирландия, Белгия и Швеция, което е засегнало хиляди пътници. Около 15% от насрочените полети на авиокомпанията са засегнати от днешната (10.08.2018 г.) стачка.

Пилотите на Ryanair в Холандия също протестират, но действията им не са довели до отлагане на полети, предава CNN.

Това е най-голямата еднодневна стачка на пилоти в историята на компанията.

Превозвачът страда от серия протести през последните месеци, което причини отмяната на стотици полети, увреждайки репутацията на авиокомпанията.

Паралелно с това, стачка на френските служители по въздушен контрол накара Ryanair да отмени около 1500 полета и да отложи други 7000 полета.

В края на 2017 г. компанията призна профсъюза на служителите си за първи път, притисната от недостига на пилоти.

Въпреки че официално призна съществуването на синдиката, досега превозвачът не е подписал никакви трудови споразумение с него, като отговаря на исканията на служителите по доста студен начин.

Ryanair обяви през месец юли, че ще намали самолетите си в Дъблин с 20% през тази зима поради стачките на пилотите в Ирландия.

20% спад в печалбата на RyanairПечалбата на нискотарифния превозвач Ryanair намаля с 20% на годишна база през първото тримесечие.

Компанията предупреди 100 пилота и 200 души персонал, че могат да загубят работата си, като освен това публикува заплатите на работниците си на своя уебсайт, за да покаже колко добре им плаща.

Кени Джейкъбс, главен маркетинг директор на Ryanair, заяви наскоро, че авиокомпанията не е "подготвена да допусне неразумни искания, които ще компрометират нашите ниски тарифи или нашия високоефективен модел".

Акциите на Ryanair поевтиняха с 1% по време на днешната търговия. Цената на книжата се сринаха с 30% спрямо най-доброто им постижение от миналата година.