Има много фактори, които определят как ще се развие едно интервю за работа. Например очевидни стъпки като: Проучихте ли компанията? Бяхте ли любезни с интервюиращия и с персонала в офиса? Усмихвахте ли се прекалено много?

В следващите редове ще разгледаме цял списък от на пръв поглед тривиални неща, които влияят на шансовете ви да постъпите на нова работа.

1. Часът на интервюто
10:30 ч. във вторник е най-перфектното време за интервю, казва изданието Glassdoor. В този час интервюиращият е най-продуктивен и няма да бърза, защото е ограничен във времето. Освен това е достатъчно късно, за да е имал време да си провери пощата, да изпие чаша кафе и т.н.

2. Времето в деня на интервюто
Учени от университета в Торонто са установили, че слънчевото време дава повече шансове, отколкото облачното.

3. Колко рано пристигате
Смятате, че ако отидете по-рано, така е по-добре? Стига да не пристигнете твърде рано. В противен случай създавате дискомфорт.

4. Ще интервюират ли други хора в същия ден
Изследване показва, че независимо колко сте квалифицирани, успешното интервю се базира и на това кого още интервюират в същия ден. Интервюиращият много бързо може да направи сравнение и по този начин да отпаднете или пък не.

Продадоха CV на Стив Джобс отпреди 45 години за 175 000 долара Молбата за работа е попълнена от основателя на Apple през 1973 г. и е пълна с правописни грешки

6. Какво правите, докато сте в лобито
Пиете кафе, храните се или говорите по телефона – това не е първото впечатление, което искате да направите. Нито на човека от отдел Продажби, нито на рецепциониста.

7. Как се отнасяте към рецепциониста
Работодателите искат да знаят как взаимодействате с другите хора в обичайния ви живот. Поради това понякога питат за вас рецепциониста, с който преди малко сте се срещнали.

8. Вашето ръкостискане
Внимавайте как ръкостискате. Никой не харесва „студени риби“.



9. Ако приемете предложеното кафе
Ако интервюиращият ви предложи нещо за пиене, но не вода, а кафе например – не го приемайте. Интервюиращият не иска да прекара 10 минути, за да ви прави кафе, казват Джон Молидор и Барбара Паръс в книгата си "Crazy Good Interviewing: How Acting A Little Crazy Can Get You The Job."

10. Дали сте леко нарцистични?
Изследване на университета Небраска-Линкълн сочи, че нарцисистите се представят по-добре на интервю. Те успяват да се рекламират по-добре.

3 неща, които научавате, когато интервюирате кандидати за работа Любопитни наблюдения от практиката

11. Цветът на облеклото ви
Цветът е важен, но кой да бъде той? Синьо и черно са най-препоръчителните цветове за интервю за работа. А най-лошият? Оранжевото.

12. Дали гледате към часовника или смартфона си?
Хората забелязват, когато отклонявате вниманието си от тях. Това не е уважително.

13. Сядате преди да сте поканени
Покажете уважение към интервюиращия, като го изчакате да ви предложи да седнете.

14. Оформяне на отговорите според възрастта на интервюиращия
Различните поколения се ръководят от различни ценности. Когато знаете каква е възрастта на интервюиращия, може да оформите така отговорите си, че да минете успешно на интервюто.

15. Начинът, по който осъществявате зрителен контакт по време на интервюто
Осъществете зрителен контакт с точните хора по време на отговорите си.

16. Каква е позицията на тялото ви?
Когато сте на интервю, седнете с добре изправен гръб и бъдете приятно усмихнати. Избягвайте неудачното облягане назад или привеждане напред.



17. Какво правите с ръцете си?
Ако сте искрени, ще покажете своите длани. Ако дланите са надолу, показвате доминация. Не се здрависвайте с длани надолу. Притискането на пръсти в пръсти води до образуване на фигура на църква – така показвате увереност.

Ако сложите ръце в джобовете, значи криете нещо. Ако потропвате с пръсти – нетърпеливи сте. Ръце пред гърдите – защитна позиция. Не сте съгласни с нещо или показвате разочарование.

Прекалено много движения с ръцете говорят за разсейване.

13 неща, които емоционално интелигентните хора не правятА колко от тях практикувате вие?

18. Задавате въпрос
Не само трябва да отговаряте на въпроси, но и да задавате такива. В този случай заложете на интелигентни въпроси. Какви са част от проблемите, с които компанията се бори в момента? Какъв служител според вас ще бъде успешен във фирмата? Какви качества са най-важни, за да се справя отлично?

19. Къде сте израснали
Ако с интервюиращия сте от един град, то това повишава шансовете ви да стартирате нова работа.

20. Колко компетентни изглеждате
Прекалената компетентност може да ви изиграе лош номер. Бъдете умерени в изказванията си. Трябва да звучите компетентно, но и да не сте твърде самоуверени.

21.Гласът ви
Изследване сочи, че по гласа на кандидата може да се разбере много. Той може да е успокояващ, създаващ усещане за доверие, обвързващ и т.н.

22. Усмихвате ли се
Казват, че усмивката ни прави по-приятелски настроени и по-открити. Според едно изследване обаче, за определени професии много усмивки не са приемливи.

23. Акцентът ви
Някои интервюиращи са способни да ви дискриминират заради начина, по който говорите.



24. Теглото ви
Скорошни експеримерти сочат, че теглото ви влияе на шансовете да бъдете наети.

25. Имате ли татуировки или пиърсинг?
76% от анкетираните в едно изследване на Salary.com казват, че татуировките и пиърсингът вредят на шансовете да получите работата.

Как тази 34-годишна бизнесдама започна работа за Уорън Бъфет?Трейс Брит Куул вече близо 10 години работи за компанията на милиардера Berkshire Hathaway.

26. Езикът на тялото
Поработете върху него. Ще откриете достъпна литература в интернет и в книжарниците по темата.

27. Колко се потите
Когато предложите изпотена длан за ръкостискане, мениджърът категорично ще остане с впечатление, че или ви е страх, или сте твърде тревожни.

28. Когато изпращате своето съобщение „Благодаря“
В някои страни тази практика е широко разпространена – да се изпраща съобщение след интервюто за работа. Оказва се, че то е много важно. Това е начин да проявите ентусиазъм, да напомните за себе си и да докажете, че сте заинтересовани от позицията.