Класическият стил отново е на мода. Какви са преимуществата му и как правилно да го въведем в съвременния интериор, избягвайки кича. Тава ще разкрие Андрей Сокрута, инриорен дизайнер.

Любовта към „музейния“ интериор се заражда през 90-те на 20 в., когато за бизнесмените било важно да правят по-силно впечатление на гостите си. Като класика често се възприемат стилове като барок, рококо, мапир. Съвременният класически стил е по-сдържан, по-благороден и по-удачен за един нормален, а не „музеен“ живот.



Кои са характерните му черти?

Стени. Барелефи срещу умело подбран цвят и дизайнерски тапети

Сложните архитектурни елементи не са удачен избор. Те навяват излишество, което е непрактично. Ако живеете в малък апартамент, една излишна мебел, ще ви кара да се чувствате като в кутийка.

Поради това заложете на красив латекс по стените. Подходящи са нежни пастелни тонове, нюанси на сивото и т.н. В просторно помещение може да сложите тапети с необичайни рисунъци – едри цветя или тропически мотиви.



Материали. Мрамор и злато срещу разнообразие и екологичност

Интелигентно решената съвременна класика се свързва с натуралността. Идеални са качествената дървесина, камък, метали и естествени тъкани.

Детската стая в бялоФантастична идея е да мебелирате детската стая в бяло

Текстил. Кадифе и атлас срещу жакард и лен

По-разумно в наши дни е да сложите ленени пердета. Мебели от жакард създават усещане за стил.



Осветление. Кристални полилели срещу съвременни решения

Ако искате полилей, който да притегля вниманието към себе си, изберете нещо нестандартно. Съвременните производители предлагат разнообразие от стилни осветителни тела в причудливи форми.



Декор. Изобилие срещу интелигентна умереност

Изобилието уморява. Декорът трябва да бъде само там, където придава на интериора завършеност и уют. Нефункционалността го прави излишен.