Ураганът Лейн, циклон от четвърта категория, вече оказва своето влияние върху Хавайските острови, като очакваният му пик е късно в четвъртък или рано в петък, според Националната метеорологична служба на САЩ (NWS).

Бурята връхлита с вятър до 145 км/ч, а хавайските власти вече препоръчаха на жителите на района да се подготвят с храна и вода за най-малко 14 дни, както и да потърсят подслон, съобщава CNN. За целта е предоставен обществен транспорт.

"Ураганът Лейн ще премине опасно близо до главните хавайски острови в четвъртък и петък", според NWS. Бавното му придвижване значително увеличава опасността от продължителни силни валежи, заради които са възможни големи наводнения, както и застрашаващи живота свлачища.

Местните власти обявиха извънредна ситуация до 29 август във вторник, а президентът Тръмп въведе извънредно положение в сряда.

Ураганът Лейн може да е една от малкото бури, които ще навлязат на сушата в Хавай от десетилетия. Последният е ураганът Иники през 1992 г., според CBS News.

Снимките и видеоклипът, направени от астронавта Рики Арнолд от борда на Международната космическа станция, показват невероятният размер и силата на урагана Лейн.

Предупреждения за опасност заради наближаващи тайфуни и угарани отправи българското Външно министерство към сънародниците ни, пътуващи или пребиваващи в Япония, Южна Корея и на Хаваите.

По данни на корейските метеоролози се очаква тази седмица тайфунът Соулик да причини големи щети при преминаването си през Корейския полуостров. Очакват се проливни дъждове, силни ветрове и високи морски вълни.

10 неща, които ще се случат, ако Земята спре да се въртиХората винаги са били очаровани от това, което би се случило, ако настъпи апокалипсис

Очаква се и нов тайфун, който да атакува западната част на японския архипелаг. Тайфунът Симарон е 20-ия за тази година, който тази вечер се очаква да връхлети регионите Шикоку и Кансай. Отправени са предупреждения за проливни дъждове, придружени със силен вятър, и опасност от свлачища и наводнения.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в районите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от буриге, да следят новините и да изпълняват указанията на местните власти.

При нуждао от помощ българските граждани в чужбина могат да се обаждат на денонощната телефонна линия в Ситуационния център на Външно министерство - + 359 2 948 24 04.