Може би свързвате Тексас с изображения на каубои и безкрайни поля, но този огромен щат предлага много повече от родео.

Първо, той е един от най-бързо развиващите се в САЩ, икономиката му е огромна и процъфтяваща, цените са ниски, а градовете са изпълнени с хора.

Тексас е невероятен щат с богата история и около него има факти, за които дори не подозирайте. Вижте някои от тях.

Между 1836 г. и 1845 г. Тексас е независима държава.

1 на всеки 12 американци живее в Тексас.

Ако Тексас беше независима държава, щеше да бъде седмият най-голям производител на петрол в света.

Тексас е най-бързо развиващият се щат в САЩ с три от най-бързо развиващите се градове (Далас, Хюстън, Остин). От 2000 г. насам има нетна миграция към Тексас от други държави от 1 милион души.

Въпреки че Тексас обикновено се свързва с топлината, климатът е много разнообразен. Много хора не осъзнават, че дори има сняг в планинската му западна част.

Въпреки че е втори в САЩ (след Калифорния), Тексас се слави с 12-ата най-голяма икономика в света, според Huffingtonpost (точно между Испания и Австралия).

Тексаската икономика изживява бум през последните години благодарение на високотехнологичните, космически, биомедицински и енергийни индустрии. В действителност, между 2002 и 2011 г. Тексас привлича близо ⅓ от високоплатените работни места в страната, а Остин се превръща в един от най-големите високотехнологични центрове на нацията.

Тексас е лидер в технологиите за вятърна енергия и вятърните паркове са обичайна гледка в целия щат.

Тексас е с 10% по-голям от Франция и обхваща 10 климатични зони. Всъщност само Кинг ранч е по-голям от целия Роуд Айлънд.

Тексаският триъгълник, познат още като Texaplex, е регион, ограден от 3 магистрали (I-35, I-45, I-10) и приютява повечето от големите градове в Тексас. 70% от населението на щата живее в този регион.

Поради природните си ресурси, в Тексас има повече ферми и ранчота, отколкото във всяка друга държава.

Името Тексас се основава на думата tejas, което означава "приятели".

Тексас е вторият по население щат в САЩ. Той има повече население от Австралия (около 10 милиона повече).

Почти 20% от населението на Тексас е родено в чужбина (приблизително 5 милиона души).

В Тексас са 3 от 10-те най-големи града в САЩ (Далас, Хюстън, Сан Антонио). В това отношение той се сравнява с Калифорния.

Военните сили на Тексас се състоят от Националната гвардия на Тексаската армия, Националната гвардия на Тексас Еър и Държавната гвардия на Тексас.

В континенталната част на САЩ има 3 електрически мрежи – една за източните щати, една за западните и една за Тексас. Точно така, той има собствена електрическа мрежа.

Тексас е известен като Lone Star State поради предишния си статут на независима държава. Ето защо хората го наричат ​​Република Тексас.

На 25 август 2017 г. ураган Харви от категория 4 удари Тексас, причинявайки щети за около 180 милиарда долара. Това е повече от всяко друго природно бедствие в историята на САЩ, с изключение на най-големите щети на урагана Катрина.

Ураганът Харви наводни една трета от Хюстън, принуждавайки 39 000 души да се настанят в приюти и увреди 203 000 жилища.

Шестте знамена над Тексас са лозунг, използван за отбелязване на факта, че 6 различни държави са го управлявали - Испания, Франция, Мексико, Тексас (да, смята се за страна), Конфедеративна държава Америка и накрая Съединените американски щати.

Исторически погледнато, икономиката на Тексас е съсредоточена върху добитъка и селското стопанство. Ето защо той често се свързва с каубои. През 20-и век обаче откриването на петрол превърна Тексас в една от най-бързо развиващите се икономики в света.

Тексас има силна неприязън към всяко "чуждо" правителство (и да, има склонност да вижда федералното правителство като нежелан нарушител). Всъщност, щатът е съдил Вашингтон 40 пъти през последните 13 години

В Тексас никоя раса няма мнозинство. Всъщност 55% от населението е различна от бяло през 2011 г.

Въпреки че Тексас често се асоциира с автомобили и магистрали, общественият транспорт съществува и бързо се разраства. Далас, Хюстън и Остин са интегрирали ЖП транспорта в системите си за обществен транспорт, а Ел Пасо е в процес на изграждане. Също така Тексас сериозно се занимава с изграждането на японски стил влакове-стрели между градовете му.