Азиатските акции поскъпват днес, подкрепени от ръста на Уолстрийт в петък, а китайските индекси нарастват, след като централната банка на Китай промени начина, по който управлява юана.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 1.1%, докато японският Nikkei добави 0.9%.

Пазарните нагласи бяха подобрени от положителния напредък в преговорите между САЩ и Мексико относно Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Сеулският индекс Kospi отчете повишение от 0.3% днес.

В Китай индексът Shanghai Composite добави 1.4%, докато индексът на сините чипове CSI300 се повиши с 1.9%, след като Централната банка на Китай промени начина, по който определя диапазона за търговия на юана в опит да подкрепи валутата си.

Този ход породи надежди, че възстановяването на юана може да подкрепи компаниите с деноминирани в долари разходи, като авиокомпаниите. Акциите на China Southern Airlines поскъпнаха с 4.2%, докато тези на Air China се оскъпиха с 3.7%.

Юанът поскъпна до 2.5-седмичен връх спрямо долара в ранната търговия.

В петък щатските индекси S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха до рекордни нива, след изявлението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви, че постепенният подход към вдигането на лихвите е най-добър, с оглед защитата на щатската икономика и на ръста на заетостта.

Ръстът бетонира най-дълго продължилия бичи пазар при S&P 500, както го определят някои инвеститори.

Фючърсите на S&P 500 докоснаха рекордните 2 885 пункта днес и отчитаха повишение от 0.26% до 2 884.25 пункта.

В интервю за Ройтерс от миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че “не е очарован” от политиката на Пауъл по отношение на вдигането на лихвите и че очаква повече помощ за икономиката от страна на Фед.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.8188%, в сравнение с нивото на затваряне от 2.826% от петък. Лихвата по 2-годишните книжа докосна 2.6286%, в сравнение с нивото на затваряне от 2.629% от петък.

Основният австралийски индекс се колебаеше между положителна и отрицателна територия след седмица, в която Скот Морисън стана шестия премиер на страната за по-малко от 10 години. Индексът S&P/ASX 200 в крайна сметка нарасна с 0.3%.

Доларът поевтинява с 0.15% спрямо йената, до 111.05, докато еврото поскъпва с 0.1% за деня, до 1.1630 долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, губи 0.07%, до 95.075 пункта.

Щатският лек суров петрол поевтиня с 0.06%, до 68.68 долара за барел, докато цената на петрола от сорта брент падна до 75.76 долара за барел, след като цените на петрола нараснаха през миналата седмица, прекъсвайки негативната си серия от седмични понижения.

Цената на златото се повиши с поевтиняването на долара. Спот цената на метала нарасна с 0.14%, до 1 207.24 долара за тройунция.