Повечето азиатски борсови индекси преминаха на отрицателна територия в четвъртък, повлияни от тревогите на инвеститорите за ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай.

От днес влязоха в сила новите 25-процентни митнически тарифи между двете най-големи световни икономики, които засягат стоки за над 16 милиарда щатски долара.

Така общата стойност на експорта от двете страни, който подлежи на облагане с новите, по-високи тарифи, вече достига над 50 милиарда долара.

Междувременно администрацията във Вашингтон в момента провежда изслушвания на представители на бизнеса по повод евентуалното въвеждане на допълнителни мита на стойност 200 милиарда долара върху още китайски стоки.

Успоредно с въвеждането на новите търговски бариери, тази седмица се провеждат и разговори между американски и китайски експерти в сферата на външната търговия, които се опитват да изгладят различията между двете държави.

Засега обаче няма изгледи за напредък, а инвеститорите също не демонстрират кой знае какъв оптимизъм. Широкият регионален бенчмарк MSCI Asia-Pacific тази стрин отстъпи с 0,2%, като най-сериозни понижение регистрират борсовите индекси в Китай и Хонконг.

Shanghai Composite загуби близо половин процент от стойността си, а Hang Seng регистрира спад от 0.8% спрямо вчерашните си нива.

Единствено в Япония Nikkei 225 успя да се задържи "над водата", отчитайки лек ръст от 0.2%, повлиян от поскъпването на долара спрямо японската йена през последните два дни.

Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо кошница от водещи световни валути, добави 0.3% в сутрешната търговия, до ниво от 95.43 пункта.

Утре във фокуса на вниманието ще бъде световният форум на централните банкери, който се провежда в Джаксън Хол. Инвеститорите очакват управителят на Фед Джеръм Пауъл да сподели намеренията си относно бъдещата монетарна политика на институцията.

На стоковите пазари петролът продължи възходящото си движение, което започна в края на миналата седмица, подкрепен от данните за спада на запасите в Съединените щати. Статистиката показа , че те са се понижили с близо 6 милиона барела в предходната седмица.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври поскъпнаха с 0.1% в сутрешната търговия, до ниво от 67.90 долара за барел.