Международният валутен фонд (МВФ) се е съгласил да преразгледа условията по спасителната програма за Аржентина на стойност 50 млрд. долара, след като песото поевтиня с най-много от близо три години, падайки до рекордно ниска стойност.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард обяви, че финансовата институция ще “преразгледа периодите за отпускане на средства”, след като аржентинският президент Маурисио Макри отправи публичен призив за ускоряване на изплащането на спасителните средства, пише FT.

В послание, разпространено до аржентинците в YouTube, Макри заяви, че е изискал “всички ресурси, които би трябвало да са необходими” за гарантирането на програмата за финансиране на страната за 2019 г., след като фондът отпусна първия транш в размер на 15 млрд. долара през юни.

Песото поевтиня със 7.9%, до рекордно ниска стойност от малко под 34 спрямо долара, въпреки интервнцията на местната централна банка на валутния пазар.

Лагард обяви, че е говорила с Макри и изрази подкрепа за неговите действия за справяне с финансите на страната.

“Предвид по-неблагоприятните международни пазарни условия, които не бяха заложени напълно в първоначалната спасителна програма за Аржентина, властите ще работят в посока ревизиране на икономическия план на страната, така че да се концентрират по-добре върху изолирането на Аржентина от промените на световните финансови пазари напоследък,” се казва в изявлението на Лагард, “в това число посредством по-сериозни парични и фискални мерки и засилване на усилията за подкрепа на най-уязвимите членове на обществото.”

“Инструктирала съм служителите на МВФ да си сътрудничат с аржентинските власти за подобряване на програмата и за преразглеждане на отделните й етапи”, добавя Лагард.

Случващото се напоследък на развиващите се пазари породи въпроси около това как Аржентина ще обезпечи финансовите си нужди в размер на 82 млрд. долара за тази и следващата година, докато се справя с очертаващата се рецесия и с високата инфлация преди президентските избори в страната през 2019 г.

“През последната седмица се появиха нови признаци за липсата на доверие от страна на пазарите относно възможностите ни за финансиране през 2019 г.,” казва Макри в обръщението си в YouTube.

Вчера лихвата по 10-годишните държавни облигаци на Аржентина скочи с 40 базисни пункта, до над 10%. Цената на “вековните облигации” с падеж през 2117 г., които бяха представени тържествено от администрацията на Макри през миналата година, като признак за завръщането на Аржентина на финансовите пазари, пък падна до ново дъно.

Аржентинското песо губи около 24% спрямо долара от началото на месеца и над 45% през 2018 г., бетонирайки позицията си на най-големия губещ при поевтиняванате на валутите на развиващите се пазари, предизвикано от срива при турската лира.

Централната банка на Аржентина се намеси бързо в подкрепа на песото по-рано през месеца, вдигайки основната си овърнайт лихва с 5 процентни пункта, до 45%, но не успя да спре поевтиняването на валутата.

Съгласно краткосрочните дългови задължения на Аржентина, до края на следващата година страната трябва да изплати дълг на стойност около 50 млрд. долара, деноминиран в песо и долари. По-голяма част от него са деноминирани в песо облигации с фикирана доходност, като лихвите по някои от тях достигат 52%. Страната също така има фискален дефицит.

“Постигнахме споразумение с МВФ за ускоряване на отпускането на всички необходими ресурси за гарантирането на изпълнение на финансовата програма за следващата година,” казва Макри, който прибегна до вземането на сериозни количества дълг в чуждестранна валута от международните пазари.

Според него решението за ускоряване на плащанията от МВФ има за цел да “елиминира евентуалната несигурност, която може да бъде породена от влошаващата се международна обстановка. Гарантирайки си финансирането за 2019 г., ще можем да подобрим нашата увереност и да се върнем на пътя на икономическия растеж възможно най-скоро.”

Според някои критици, посланието на Макри е било погрешният начин да се търси успокояване на пазарите. “Изявлението нямаше как да бъде направено по-лошо. Това не бе правилният канал за обръщение към пазарите, нито пък правилният човек,” написа в Twitter Игнасио Лабаки, анализатор в Medley Global Advisors.

Според него, финансовият министър е трябва публично да разясни финансовата програма на правителството за 2019 г.