Китай е готов да отдели 60 млрд. долара за развитие на страните в Африка през следващите 3 години.

Това стана ясно от думите на китайския президент Си Дзинпин, който същевременно отхвърли критиките, че Пекин иска да вкара в дългова криза африканските правителства чрез отпускането на гигантски заеми за всевъзможни проекти, предава Financial Times.

В началото на тридневен форум в китайската столица на тема кооперацията между Китай и Африка, Си Дзинпин посочи, че Китай няма да финансира „безсмислени проекти”, а ще се концентрира върху икономически приложими, устойчиви и зелени инвестиции.

Думите на Си Дзинпин проехтяха пред представителите на 54 африкански държави, включително няколко държавни глави.

„Единствено народите на Китай и Африка могат да съдят дали кооперацията е добра или за Китай и Африка. Никой не бива да злоупотребява на база въображение и предположения”, каза китайският президент.

Си Дзинпин реагира на критиките, че Китай използва „дългова дипломация”, отпускайки огромни заеми на бедни страни с цел поставянето им в зависима позиция.

Грант Харис, бивш съветник на Барак Обама по въпросите, касаещи Африка, посочва чрез изданието Time през миналата седмица, че азиатската страна „внимателно подлага дългов капан” за непредпазливи африкански правителства.

„Китайският дълг се превърна в метамфетамините на инфраструктурното финансиране: високо пристрастяващи, лесно достъпни и с дългосрочни негативни ефекти, които далеч надвишават временните ефекти”, пише Харис.

„Масивните заеми могат да идват с непрозрачни и сериозни условия”, добавя той.

Подобни критики има и в самата Африка.

„Мисля, че се превръщаме в нещо като държава-клиент на Китай”, казва Патрик Гатара, политически коментатор в Кения, където цената в размер на 3.3 млрд. долара за китайски железопътен проект провокира обвинения в корупция на най-високо ниво.

„Пекин купува хората, които управляват страната”, добавя той.

Китай е отпуснал заеми на африканските страни в общ размер на 125 млрд. долара в периода 2006-2016 г., сочат данните на China-Africa Research Initiative към Johns Hopkins University във Вашингтон.

Китай изпревари САЩ като най-голям търговски партньор на Африка през 2009 г.

По думите на Си Дзинпин, новата линия от 60 млрд. долара ще включва специален фонд от 5 млрд. долара за внос на стоки от Африка.

Средствата, които изравняват офертата, направена от Пекин преди три години в рамките на същата среща между Китай и Африка, тогава проведена в Йоханесбург, включват 15 млрд. долара под формата на помощ, безлихвени заеми и концесионни кредити, кредтина линия в размер на 20 млрд. долара и специален фонд на стойност 10 млрд. долара за развитието на кооперацията Китай-Африка.

Освен това китайски компании ще бъдат „окуражени” да инвестират 10 млрд. долара на континента през следващите 3 години.

Разиа Хан, главен икономист за Африка към Standard Chartered Bank, коментира, че 5-те млрд. долара, предвидени за внос на африкански стоки, обещава ребалансиране на търговията, включителни чрез вноса на стоки, различни от суровини.

Това може да се тълкува като опит за подпомагане на африканското производство, смята тя.

Новият китайски път на коприната буди финансови страхове по светаКитайският президент Си Дзинпин го нарича „проектът на века” и смята, че той ще е черешката на тортата в „златния век” на глобализацията.


Китайската оферта обаче предизвиква притеснения сред някои от африканските лидери, включително президентът на Кения Ухуру Кенята.

По думите на Кенята, Китай трябва да положи по-сериозни усилия, за да внася стоки от Африка с висока добавена стойност.

По думите на Си Дзинпин, Китай ще се опита да направи именно това, като увеличи вноса на потребителски стоки от африканските си партньори, като освен това планира да инвестира в земеделие, така че да осигури наличието на храна на континента в срок до 2030 година.

Хан обръща внимание на думите на Си Дзинпин, че някои екстремно бедни страни ще бъдат освободени от плащането на вноски по заемите през 2018 г. По думите ѝ, пазарите ще наблюдават внимателно къде Китай ще реши да преструктурира някои средносрочни заеми, конкретно тези, теглени от Замбия.

Страната, която е вторият най-голям африкански производител на мед (метал), взе големи заеми от Пекин и капиталовите пазари, като сега индикира, че се нуждае от преструктуриране на дълг в размер на близо 10 млрд. долара.