Ръководството на ресторант в германския град Бинц, разположен по крайбрежието на Балтийско море, забрани на родителите да водят в заведението деца след 17:00 часа. Решението провокира у гостите положителна реакция.

Гостите се оплакваха, че приятна вечер, която са планирали да прекарат заедно с приятели, е била провалена от малки деца. Те хвърлят храна, викат силно, играят на котка и мишка, влизат под масите, разказва собственикът на ресторанта Oma’s Küche Рудолф Маркъл.

Той ръководи заведението вече 11 години. По думите му поведението на малките гости се влошава с всяка следваща година. Маркъл смята, че на първо място са виновни родителите, на които им е все тая какво правят децата им в ресторанта.

Това място е преди всичко ресторант, а не детска площадка, добавя той. По думите на Маркъл неподобаващото поведение на възрастните гости също не е приемливо.

Правилото, което встъпи в сила от 13 август тази година, няма нищо общо с дискриминацията. Маркъл е доволен, че инициативата се поддържа от хора в цяла Германия и зад граница. Няколко собственици на други ресторанти са му писали, че и те планират да ограничат присъствието на деца в заведенията си във вечерните часове.

Ресторантът на Маркъл не е първият, който въвежда правила по отношение на децата. През 2012 г. в кафене в Берлин бе поставена табела „Входът с деца е забранен“, което провокира негодувание в медиите. Тогава журналисти напомниха, че заведението се позиционира като семейно, а политиците призоваха за повече търпимост.

6 сурови урока за работното поведение от най-мрачния шеф в светаСъветите на Едуард Майк Дейвис звучат доста актуално и днес

„Свободните от деца“ зони на обществени места не са рядкост. Ресторанти в много страни възразяват срещу присъствието на малки деца и понякога се позовават на юридически причини и правила за безопасност.

Например ямайската компания Sandals Resorts не приветства присъствието на деца в курортите си. Други фирми от Италия, САЩ и Австралия последваха примера й.