Могат ли космическите технологии да помогнат на хората, които имат проблеми със съня? Оказва се, че да!

Британската компания Simba пусна на пазара възглавница, чиято калъфка е от специално покритие, разработено от НАСА, съобщава Bloomberg.

Материалът Outlast е разработен, за да предпазва астронавтите от резки промени във външната температура. В случая със Simba Pillow той се използва, за да поддържа постоянна температура и да предпазва от изпотяване по време на сън.

Вътрешността също не е направена от стандартните хомогенни материали, а представлява мрежа от специални парчета пяна, изрязани с лазер. Те се наместват от движенията на тялото през нощта и позволяват циркулация на въздуха вътре в самата възглавница. Така повърхността й остава хладна.

Компанията от Дарбишър предлага иновативното си изобретение за сумата от 95 британски паунда, или около 107 евро.

Simba Pillow обаче не е единствената супервъзглавница на пазара, припомня изданието.

Hibr също предлага възглавници с пяна за циркулация на въздуха на цена от 99 долара (85 долара) за брой. Техните аксесоари дори се предлагат в два варианта - за хора, които спят настрани или по-гръб.

Zeeq пък залага на високите технологии - възглавницата е "обзаведена" с вградени тонколони и сензори за сън. Тя дори има опцията да вибрира, ако усети, че хъркате прекалено силно, например. Цената? "Скромните" 200 долара, или малко над 170 евро.

През декември миналата година на пазара се появи и Moona - възглавница, която е свързана със специален воден резервоар до леглото и се управлява от мобилно приложение.

С него потребителят може да нагласи точната й температура, регулирана чрез циркулация на водата във вътрешността на устройството. Високотехнологичният аксесоар струва близо 400 долара или почти 350 евро.