Пазарът на криптовалути изтри приблизително 400 млрд. долара от стойността си през настоящата 2018 г. Спестяванията на Шон Ръсел са част от тях.

Ръсел рядко търгувал на фондовата борса и имал малко опит с инвестициите, когато решил да вложи около 120 хил. долара в биткойн през ноември 2017 г.

Той бил шокиран, когато само за един месец парите му се умножили до 500 хил. долара.

„Мисля, че беше една сутрин, когато се събудих и видях, че съм изкарал около 15 хил. долара само за ден. Мислех си: уау ще си платя ипотеката, ще отида на почивката, за която винаги съм мечтал”, казва той, цитиран от CNN.

Мечатата на Ръсел обаче не продължила твърде дълго. Мъжът, който работи като строителен предприемач във Великобритания, купувайки домове с цел ремонт и последваща продажба, станал жертва на резкия спад в цената на биткойна, който се случи в началото на тази година.

За сравнение, цената на биткойна през декември миналата година докосваше 20 хил. долара, докато понастоящем възлиза на 6 283 долара, по данни на CoinMarketCap.

Ръсел опитал да спаси част от парите си, като прехвърлих средства от биткойн към един от клонингите на криптовалутата Биткойн Кеш и други виртуални валути, включително Етериум и Ripple. Но това не проработило, като Ръсел изчислява, че загубите му от първоначалната инвестиция достигат 96%.

„Беше съкрушаващо, доста травматично в действителност”, казва той. „Виждаме истории в новините за банкрутирали милиардери и се чудим как е възможно? Как човек губи толкова много пари? А сега аз съм в тази ситуация”, казва Ръсел.

Опареният инвеститор обаче не е сам в съдбата си.

Мишел Раучс, която изследва криптовалутите и блокчейн технологията в Cambridge Centre for Alternative Finance, казва, че резкият скок в цените през 2017 г. е привлекъл множество неопитни инвеститори към този пазар.

„Инвеститорите на дребно, студентите, домакините, дори бабите скочиха, провокирани от хайпа”, казва тя. „Медиите им посочваха, че това е възможност, която се отдава веднъж в живота. Така те купуваха в пика на цената, като сега се справят с тежки загуби”, добавя Раучс.

Крахът на пазара провокира дебат между инвеститорите и ентусиастите накъде ще поемат криптовалутите.

„Лудоста, която видяхме и волатилността на цената на биткойна... наподобява доста други финансови балони, които се случват отново и отново в икономическата история”, казва Бенедето Де Мартино, икономист в University College London.

Треската, която тресеше инвеститорите във виртуални валути, отслабна през последните месеци. Шефът на JPMorgan Джейми Димон и легендата Уорън Бъфет не веднъж предупреждаваха инвеститорите да стоят далеч от биткойн.

През миналата седмица цената на биткойн се сви с над 20% само за 2 дни, след като Business Insider публикува новина, че инвестиционната банка Goldman Sachs може да изостави плановете си за създаване на отдел за търговия с криптопвалути.

Пред CNN от банката посочват, че не са взели крайно решение, нито за биткойн, нито за другите виртуални валути.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ пък блокира няколко опита за създаването на ETF-и на база биткойн.

Топ 10 биткойн градове в светаКриптовалутите нямат граници.


Въпреки предупрежденията, редица крипто предприемачи смятат, че всичко това се дължи на така наречените болки на растежа на тази нова индустрия.

„Пазарите са циклични и има много възможности за задълбочените инвеститори”, казва Бенджамин Дайвс, изпълнителен директор на платформата за търговия с криптовалути London Block Exchange.

Преди първата си инвестиция Шон Ръсел прекарал години в следене на биткойна и изучаване на блокчейн технологията. По думите му, процесът на проучване бил като разрешаване на криминална мистерия с убийство.

Въпреки загубата, той си остава отдаден инвеститор.

„Трябва да имам надежда за нещо. Нуждая се да държа съзнанието си заето, тъй като фокусирането върху парите, които загубих, ме разбива ментално и емоционално”, добавя той.

Той продаде всичко, което имаше, за да стане биткойн богаташ Диди Тайхуту вярва в биткойн, навярно повече от всеки друг